Gör så här om du fått suspekt e-post från Grankulla

På torsdagen kapades Grankulla stads e-postserver. Servern är nedstängd och kommer troligtvis att vara det resten av veckan.

Öppna inte suspekt e-post du fått från adresser som slutar på @grankulla och @kauniainen, varnar stadsdirektören.

På torsdagen började hundratals personer få suspekt e-post från adresser knutna till Grankulla stad.

Det visade sig att hackare kapat stadens e-postserver. Under torsdagskvällen stängdes servern därför av för att stoppa flödet av potentiellt skadlig e-post.

– Servern är fortfarande avstängd. Det kommer inte längre nya e-postmeddelanden. Kvar finns bara de meddelanden som redan skickats ut, och som ingen ska klicka på, säger stadsdirektör Christoffer Masar vid lunchtid på fredagen.

Enligt Masar kommer stadens e-post troligtvis att vara avstängd resten av veckan.

– Pandemin har lärt oss att kommunicera internt digitalt också med andra verktyg än e-posten, så det har fungerat rätt bra i dag. E-posten är ändå den viktigaste kanalen utåt, så där är besvärligare.

Staden ger följande råd till dem som fick e-post av staden under torsdagen:

"Om du har fått e-post från Grankulla stad eller från en anställd inom staden, och avsändaren är @kaunianen.fi eller @grankulla.fi, öppna inte meddelandet utan radera det. Töm också mappen med raderade meddelanden. Klicka inte på möjliga länkar i meddelandet om du öppnat e-posten. Skicka inte heller meddelandet vidare."

Läs mer: Grankulla stads e-post kapad – stadsdirektören varnar

ANDRA LÄSER