Tacos är barnfamiljernas nya favoriträtt – alla kan delta i förberedelserna och fyllningen är lätt att variera

Fredagsmys med tacos är en etablerad tradition i många svenska och norska familjer. Tacotrenden har också slagit rot i Finland – tacos har klättrat upp på listan över favoritmaträtter, speciellt bland barnfamiljer och unga vuxna.

Tacos är en social maträtt där matgästerna kan delta i förberedelserna, det går snabbare om alla strimlar, skär och blandar. Fyllningarna kan varieras i det oändliga, här en vegansk dukning komponerad av köksmästaren Pipsa Hurmerinta där havre, brysselkål, lime och ananas står i centrum.
Mattrender förändras i regel långsamt, våra gamla favoriter makaronilådan, ugnslaxen och köttbullarna toppar listorna från år till år. Men det finns en nykomling som har klättrat upp på tio-i-topp-listan under de senaste åren, nämligen tacos. Enligt en färsk undersökning som Taloustutkimus gjorde i januari på uppdrag av livsmedelskoncernen Paulig serverar var sjätte hushåll tacos ett par gånger per månad, men i åldersgrupperna barnfamiljer och unga vuxna är andelen betydligt högre.
ANDRA LÄSER