Spolar du snuset?

Hat och hot på nätet och snus som sprider gift i naturen. Om detta i veckans Så in i Norden.

Spola kröken heter det, men snuset ska inte spolas – ner i toaletten i alla fall.

Varje dag åker hela 4 miljoner snusprillor ner i toalettstolen och ut i avloppsrören i Sverige och vidare i naturen.

Det är Svenskt vatten som i en kampanj pekar på det här och vill att vi ska sluta "fulspola". Snuset sprider nämligen giftigt kadmium.

En liten prilla men med stor påverkan alltså.

Ytterligare siffror för att beskriva omfattningen av problemet: Det nedspolade snuset kunde fylla hundra lastbilar per år. Och om man lade alla prillor på rad skulle den gå från Sverige ända till Australien.

Ord är vapen

"Detta fenomen bevittnar vi även här i Europa – där inte enbart anonyma skrivbordskrigare utan även politiker och media normaliserar kvinnohat, xenofobi och HBTQ-fobi. Vi har politiker som piskar upp raseriet bara för att erövra röster och utöka sin makt. För bara några dagar sedan kallade den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali mig för 'ärkesopa' på Twitter. Några dagar senare kallade hans partikamrat Delmon Haffo socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för 'hora'. Ord är vapen".

Journalisten Alexandra Pascalidou i Dagens Nyheter om hot och hat som hon också har personliga erfarenheter av. Texten är ett tal som hon höll vid EU-kommissionens symposium för mänskliga rättigheter.

HBL har tidigare intervjuat Pascalidou.

Normalviktigast i Europa

51 procent av de vuxna danskarna är normalviktiga. Det är den högsta andelen i Europa visar en europeisk undersökning som DR rapporterar om. Finland kommer på fjortonde plats. Normalvikt innebär ett BMI på mellan 18,5 och 24,9.

Rent kiss i blåsan?

Dopningskontroller på gymmet. Det vill de svenska socialdemokraterna införa. Partistyrelsen har antagit ett idrottspolitiskt program där förslaget ingår.

Till saken hör att Gabriel Wikström, idrotts- och folkhälsominister, är socialdemokrat.

– De stora problemen med dopning finns inte inom den organiserade idrotten utan på gymmen, säger han till SVT.

Men till exempel ledarskribenten Amanda Björkman på Dagens Nyheter är kritisk. Det är nämligen enbart på gym som ansluter sig till ett antidopningsprogram som kunderna ska kontrolleras.

"Åtgärden blir alltså verkningslös: som mest kommer personer som inte har rent kiss i blåsan att välja ett annat gym", skriver hon.

Enligt henne är förslaget därför något av ett "bottennapp i integritetsklassen".

Finlandssvensk i Sverige

"Som finlandssvensk författare är det inte alltid självklart att man har det utrymmet i Sverige."

Poeten Catharina Gripenberg i Sveriges radios program P1-morgon efter att hon har fått Sveriges radios lyrikpris.

Sena islänningar

En tredjedel av islänningarna bestämde sig först på valdagen vilket parti de röstade på i alltingsvalet i slutet av oktober. Beslutet lämnas till allt senare, skriver Islandsbloggen som citerar en färsk undersökning.

På tal om att opinionsundersökningar har svårt träffa rätt då.

ANDRA LÄSER