Över 20 döda på nattklubb i Sydafrika

Minst 21 personer dog på en nattklubb i staden East London i Östra Kapprovinsen i Sydafrika under natten till söndagen. Vad som orsakat dödsfallen är inte klarlagt.

Anhöriga och lokalinvånare väntar på besked om vad som hände på nattklubben där minst 20 människor dog.
Ännu långt in på söndagen omgärdas den tragiska händelsen på nattklubben i Sydafrika av flera frågetecken. Det finns dock inga uppgifter om att våldsbrott ligger bakom dödsfallen, och myndigheterna avfärdar rykten om att de döda trampats ihjäl.
– Det är svårt att tro att det skulle ha varit en panikrusning eftersom de avlidna inte har några synliga skador, säger Unathi Binqose från Östra Kapprovinsens säkerhetsdepartement som befinner sig på plats.
Obekräftade uppgifter i lokala medier säger att det skulle röra sig om en gasläcka eller någon typ av förgiftning.
– Jag vill inte spekulera i hur de dog, det är för att avgöra vad som hänt som vi nu har kallat in extra rättsmedicinsk hjälp. Om giftig gas var orsaken kommer de att ta reda på det, säger polisminister Bheki Cele på en presskonferens i East London, rapporterar News24.
Enligt polisen är de omkomna mellan 18 och 20 år. Nattklubben var enligt uppgift fullsatt med ungdomar som firade examen.
Lokala tv-kanaler visar bilder av hur polis försöker lugna en orolig folkmassa utanför nattklubben.
– Föräldrar vars barn inte sov hemma har kommit hit och vill gå in för att leta efter sina anhöriga, säger Binqose.
För det sydafrikanska public service-bolaget SABC uppger polisen att larmet inkom runt klockan 4 på söndagsmorgonen och att en av de frågor som nu utreds är om nattklubben höll öppet senare än vad tillståndet medgav.

ANDRA LÄSER