I bedragarnas spindelnät

Så fort du stöter på ordet Bitcoin eller någon annan försåtlig form av digital valuta borde varningssirenerna tjuta.

Polis och myndigheter i Europa, Nordamerika och Asien står handfallna inför den senaste formen av investeringsbedrägerier: simulerad handel med kryptovalutan Bitcoin.
05.12.2020 10:30 UPPDATERAD 05.12.2020 19:08
Polis och myndigheter i Europa, Nordamerika och Asien står handfallna inför den senaste formen av investeringsbedrägerier. Hundratals finländare har drabbats, rapporterar Helsingin Sanomat. I samarbete med Dagens Nyheter och OCCRP, ett medienätverk för grävjobb inom organiserad brottslighet och korruption, har ett antal mediehus återigen kartlagt en karusell av proffsbedragare.
Förr i tiden utfördes investeringsbedrägeri ofta genom påkostad och påflugen förmedling av "semesterlägenheter", utländska aktier, fonder, eller pensionsförsäkringar. Numera väver bondfångarna finmaskiga digitala nät: de annonserar via Facebook och sökmotoroptimerar för att toppa Googleträffarna. I fejkade annonser som efterliknar nyhetsartiklar från seriösa medier berättar kändisar, mediepersonligheter och affärsmän hur de "tjänat storkovan" genom att placera i Bitcoin. Faller det slösurfande offret för denna reklamgimmick och lämnar in sina kontaktuppgifter blir det snabbt uppringt av telefonförsäljare med smorda munläder. Inledningsvis uppmuntras man placera ett par hundra euro, på prov. En "robot" ska sköta förvaltningen. Snart nog tjatas det om att satsa mer och återigen mer. Försäljarna är mästare på förtroendeskapande, social engineering. Alltsammans är en blåsning. Under ytan finns inget mer än simulerad handel, likt Wincapita eller Onecoin. Försöker man hämta hem "vinsterna" slutar företaget tvärt att ge livstecken.
Denna omfattande svindel bygger på snåriga upplägg med flera mellanhänder, både fullt licensierade företag och tvivelaktiga skatteparadisbolag. Spåren leder via Cypern och London vidare till Ads Inc, en reklambyrå i San Diego. Google och Facebook säger sig bekämpa fenomenet, men trots det växer nya fejkade annonser fram som svampar efter regn. Utåt sett kan denna kriminella industri verka respektabel, men hela vägen handlar det om skickliga manipulatorer som slussar offren vidare, håvar in provisioner och mjölkar de aningslösa bytena via utstuderat reklamsnack. Det slutar alltid på samma sätt: den som satt sin fot i bedragarnas spindelnät lyckas sällan sprattla sig fri förrän den blivit skinnad.

ANDRA LÄSER