Från rot till knopp – ät upp hela maskrosen

Visste du att man kan äta maskrosens rot, blad, knopp och blomma? Med Marthas recept kan du tillreda en sallad där du tar tillvara maskrosen från rot till topp.

I salladen får maskrosen verkligen spela huvudrollen, här ingår såväl rot och blad som knoppar och blommor.
28.05.2021 11:20 UPPDATERAD 28.05.2021 12:04
Maskrosen har utsetts till årets vilda ört. Den är alldeles utmärkt att ta tillvara, eftersom den är lätt att känna igen och inte är någon bristvara i naturen.
– Maskrosen är näringsrik, god, mångsidig och gratis. Och så kan man faktiskt äta allt utom stjälken på maskrosen och den har lång säsong, säger Elisabeth Eriksson som är hushållsrådgivare och Marthaförbundets expert på vilda växter.
I Marthas sallad ingår maskrosens rot, blad, knoppar och blommor. Bladen passar bra som färska i sallader, till smaken påminner de lite om rucola. Blad som växer på skuggiga ställen är oftast mindre beska än blad på soliga växtplatser.

ANDRA LÄSER