Absolut körmodernism

Helsingfors kammarkör har all anledning att vara stolt över premiärinspelningen av schweiziska Beat Furrers Enigma-svit.

Skickliga. Helsingfors kammarkör är en suverän exekutör av ny musik.

KÖRMUSIK

Beat Furrer: Works for Choir and Ensemble
Helsingfors Kammarkör, Uusinta Ensemble, dirigent Nils Schweckendiek.
(Toccata Classics)
Vid Harald Andersén-körtävlingen för ett par veckor sedan konstaterades att de utländska (läs: baltiska, rikssvenska) kammarkörerna är så mycket bättre än våra egna. Ingen vågade sig på en analys varför situationen är sådan, men låt mig komma med ett kanske lite djärvt antagande: Vi har inga karismatiska körledare. Någon motsvarighet till den finländska orkesterdirigentboomen – Salonen, Saraste, Storgårds, Mälkki med flera – finns inte på körsidan. Då känns det bra att konstatera att vi har Helsingfors Kammarkör och Nils Schweckendiek, suveräna exekutörer av framför allt ny musik.
Beat Furrer, 62, född i Schweiz, professor i Graz, utforskar i sin körmusik människoröstens möjligheter och gränser. Den sexsatsiga Enigma-sviten för kör a cappella är skriven som ett verk för barn- och ungdomskör, men även om Furrer kan ha rätt i att ungdomar kan betydligt mera än vi vanligen tror – Tapiolakören! – har jag svårt att föreställa mig att någon annan än en proffskör skulle klara Furrers snåriga vokalekvilibristik. Texten som inspirerat Furrer är ur Leonardo da Vincis hemlighetsfulla profetior, och tonsättaren har i mångfasetterade och hänsynslöst krävande tongångar målat profetiornas dystopiska stämning.
Enigma-sviten kompletteras av verket voices – still, ursprungligen för instrumentensemble (Uusinta Ensemble), senare utvidgat med kör och en text ur Vergilius Georgica. Furrer behandlar instrumenten lika hänsynslöst som människorösten med klangfärgen som mål och medel – olika former av sul ponticello (nära stallet) för violiner och multifoner (flerstämmighet) för träblåsare. Skivans äldsta komposition …cold and calm and moving för flöjt, harpa och stråktrio följer samma radikala mönster.
Inspelningen av Enigma-sviten är en premiärinspelning som Helsingfors Kammarkör kan vara mycket stolt över.

ANDRA LÄSER