Kurri alltjämt spindeln i nätet i Jokerit

De märkliga turerna kring Jokerit tog ännu en ny vändning på torsdagen. Jari Kurris Jokerit Hockey Clyb Ab innehar rättigheterna till varumärket och Kurri är inställd att tillsammans med en ny ägarbas föra tillbaka Jokerit till FM-ligan.

Jari Kurris tid i Jokerit är inte över.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
25.08.2022 16:33 UPPDATERAD 25.08.2022 17:17
– Vi har i Jokerit under sejouren i KHL hela tiden jobbat med den finska ishockeyns utveckling och välbefinnande för ögonen. Vi har försökt bygga upp en så bra miljö som möjligt för spelare och tränare. Samtidigt är det skäl att i ärlighetens namn konstatera att vissa saker som inte direkt har med ishockeyn att göra naggat Jokerits rykte och anseende i kanterna. Vi ska göra vårt yttersta för att Jokerit igen ska åtnjuta den breda allmänhetens förtroende, säger Kurri i ett pressmeddelande.
Förtroende är en viktig sak och det kapitalet har Jokerit i allmänhet och Kurri i synnerhet förbrukat. Turerna i KHL har varit så många och i vissa fall smaklösa att man kan fråga sig om Kurri faktiskt är lämplig att ha något att göra med Jokerits nysatsning på ligan. Kurris uttalande och agerande under de senaste åren har ibland varit rent pinsamma och beklämmande då han försökt hålla tungan rätt i mun och inte reta upp den ryska ägare som år efter år kvitterat Jokerits enorma ekonomiska förluster.
Ligan har tidigare varit klar i sitt budskap gällande Jokerit och en eventuell återkomst till ligan efter det, i synnerhet under de sista åren, skandalomsusade äventyret i höst. Några band till Ryssland, Kreml och oligarker får inte finnas och processen måste vara transparent. Hittills har processen varit rörig och allt annat än transparent. 
Jokerit Hockey Club Ab ägs till hundra procent av Jari Kurri. Och det är via det bolaget som Kurri tänkt föra tillbaka Jokerit till de ligaisar laget lämnade bakom sig 2014 då den före detta Jokeritbossen Hjallis Harkimo sålde Arenan och en del av Jokerit till de ryska oligarkerna. Jokerit Hockey Club åtnjuter Helsingin Jokerit rf:s förtroende. Det är den registrerade föreningen som innehar rättigheterna till Jokerits logo och varumärke och de får Kurri nu förvalta.
– Jari Kurri har visat pondus varit rakryggad då han beslöt att Jokerits saga i KHL var all. Vi står bakom honom till hundra procent i återuppbyggnadsprocessen, säger ordförande Kim Borgström.
Borgströms krav på att det är med Jari Kurri eventuella intressenter ska förhandla fick bland annat det av Teemu Selänne ledda konsortiet att lägga ner planerna på att ta över Jokerit.
Jokerits uttalade målsättning är att spela ligahockey säsongen 2023-2024. Och en liceansansökan kommer att lämnas in i tid, senast i slutet av oktober.
Ganska många frågor måste få svar för att Jokerit ens kan drömma om en licens. Var ska laget spela? Har man skurit av alla kopplingar till Ryssland? Vem finansierar det hela? Kan Kurri faktiskt finnas med i projektet? Och uppfyller Jokerits förehavanden de krav på transparens som finns inom Ishockeyfinland?
– Vi har väldigt mycket att göra för att bli ligadugliga. Som bäst sonderar vi terrängen efter en bredare ägarbas. Jag har fullt förtroende för att Jokerit beviljas licens, säger Kurri.
Ägarbasen är en het fråga. Selänne &Co kommer uppenbarligen inte på fråga. Däremot har Joel Harkimos namn nämnts i många repriser.

Detta har hänt i Jokerit

2013. Harry Harkimo säljer Hartwallarenan till ryska oligarkerna Gennadij Timotjenko och Arkadi och Roman Rotenberg. I samma veva sålde han en del av Jokerits aktier till ryssarna. Orsaken var i främsta hand ekonomisk. Både Arenan och Jokerit var förlustbringande.
2014. Våren blir den sista i FM-ligan för Jokerit som åker ut i första slutspelsomgången mot HPK.
Säsongen 2014-2015. Jokerit inleder sin första säsong i KHL och gör en bra säsong med fjärde plats i sin konferens. Laget slår ut Dinamo Minsk i första slutspelsomgången men i följande sätter storklubben CSKA resolut stopp för narrarna. Jokerits omsättning växer till 11,6 miljoner euro. Förlusten är ännu större, 13,4 miljoner euro.
Säsongen 2015-2016. Jokerit vinner sin division och slutar tvåa i den västra konferensen. I första omgången slår ändå Torpedo ut Jokerit. Domararbetet i slutspelsserien lovordas inte i Jokeritlägret. Omsättning tio miljoner euro, förlust 15,6 miljoner euro.
Säsongen 2016-2017. Kniper sista biljetten till slutspelet. CSKA slår ut Jokerit fyra raka matcher i slutspelet. Omsättning 7,7 miljoner euro, förlust 14,9 miljoner euro.
Säsongen 2017-2018. Laget slutar på tredje plats i västa konferensen. Laget slår ut Sotji i slutspelet men faller sedan med 2-4 mot CSKA. Omsättning 12,2 miljoner euro. Förlust 12,5 miljoner euro.
2018. I april meddelar Harry Harkimo att han säljer sina Jokeritaktier och för sin avslutar ett 27 år långt kapitel med Jokerit. Harkimo köpte upp Jokerit 1990 och förvandlade en konkursfärdig klubb till 90-talets, vid sidan om TPS, stora dominant i FM-ligan.
Säsongen 2018-2019. Jokerit slutar på fjärde plats i konferensen och åker ut direkt i slutspelet mot Dynamo Moskva.
Omsättning 14,4 miljoner euro, förlust 11,3 miljoner euro.
2019. Jari Kurri köper upp 100 procent av aktierna i klubben då Harkimo tidigare köpt upp aktierna av Timotjenko och Rotenbergs. I juni säljer Kurri 40 procent av aktierna till ryskägda Norilsk Nickel som ägs av stormrika oligarken Vladimir Potanin. Kurri själv hävdar att Jokerit till 100 procent är i finsk ägo.
Säsongen 2019-2020.  Trea i västra konferensen. Coronaviruspandemin avslutar säsongen i förtid. Före det har Kurri kritiserats för sina kommentarer om människorättsläget i Belarus.
Omsättning fjorton miljoner euro, förlust elva miljoner euro. 
Säsongen 2020-2021. Jokerit slutar femma i västra konferensen och åker ut i första slutspelsomgången mot Lokomotiv.
Omsättning 9,2 miljoner euro, förlust 10,2 miljoner euro.
Säsongen 2021-2022. Tvåa i konferensen men Jokerit drar sig ur slutspelet efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina.
2022. I april 2022 köper Kurri de 40 procent av aktierna Norilsk äger.
Jokerit meddelar att sejouren i KHL är över och att man siktar på att vara tillbaka i FM-ligan 2023-2024. Rykten om nya ägarbaser florerar. Teemu Selänne och Joel Harkimo är namn som nämns som nya galfjonfigurer.
25 augusti kommer besked att Jari Kurris till hundra procent ägda Jokerit Hockey Club Ab äger rättigheterna till logon och varumärket och att det med andra ord är med Kurri som eventuella intressenter i första hand måste förhandla.
Senast i oktober måste Jokerit lämna in en licensansökan för säsongen 2023-2024. Många frågor ska lösas före det. Var skall Jokerit spela sina hemmamatcher? Vem äger klubben? Beviljas laget licens?

ANDRA LÄSER