Skilsmässa och ”weltschmerz” när Tobias Zilliacus gästar Jannes pappapodd

En stor utmaning med att vara förälder i dag är att förhålla sig till världsproblemen ens barn står inför. Det konstaterar Tobias Zilliacus när han gästar det senaste avsnittet av Jannes pappapodd.

Skådespelaren Tobias Zilliacus har klätt upp sig inför inspelningen av Jannes pappapodd, tillsammans med Janne Grönroos.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
08.12.2022 05:02 UPPDATERAD 08.12.2022 08:40
Skådespelaren Tobias Zilliacus äldsta son ryckte in i armén i januari i år. Ett stålbad för den unga mannen, så klart, men även ett test för föräldrarna när sonens rum plötsligt stod tomt. Särskilt eftersom Ryssland en dryg månad senare invaderade Ukraina, och hemskheterna kom närmare.
2020-talet är redan kantat av pandemi, krig och en pågående klimatkris. I det senaste avsnittet av Jannes pappapodd diskuterar Zilliacus och Janne Grönroos bland annat hur man som förälder kan förhålla sig till att ens barn växer upp med en rädsla för att de kanske inte kommer bli äldre än 50.

Fick ta skiten

Jannes pappapodd görs i samarbete med HBL. I podden träffar Janne intressanta gäster för att ta reda på hur det är att vara pappa i dag. Avsnitten finns bland annat att lyssna på Spotify, Youtube, Apple Podcast och Audible.
En stor del av samtalet i det senaste avsnittet handlar om skilsmässa – hur de påverkar barn i allmänhet, och hur Zilliacus upplevt sina föräldrars skilsmässa i synnerhet. Även om hans egen barndom ”inte varit så hemskt enkel”, har det varit självklart för honom att skaffa en stor familj, berättar han i podden.
Han har tre barn tillsammans med skådespelaren Linda Zilliacus.
– Det är något jag aldrig ens har ifrågasatt, säger han.
Zilliacus föräldrar skilde sig när han var fem, vilket – konstaterar han – inte var lika vanligt då som det är nu.
Efter skilsmässan bodde han med sin mamma, medan pappan blev en ”veckoslutspappa”. Rätt snabbt kom även en styvpappa in i bilden, och dynamiken med den nya pappan var inte helt lätt, berättar Zilliacus i podden.
Eftersom hans biologiska pappa inte var närvarande i vardagen blev det inte av att revoltera mot honom. Så i stället var det styvpappan som fick ”ta all skit”.
Janne Grönroos och HBL gör sammanlagt åtta avsnitt av Jannes pappapodd under hösten.

Bästa julen någonsin

Det värsta med skilsmässan var tiden strax efteråt, när grälen fortfarande var inflammerade, berättar Zilliacus. Han minns när pappan kom och firade jul med familjen några år efter uppbrottet.
– Det var den bästa jul jag någonsin hade haft. Det var underbart att se dom kunna ha roligt tillsammans och prata med varandra, säger han i podden.
Skilsmässan var en så upprivande upplevelse för honom att det inte är något han lättvindigt skulle utsätta sina egna barn för. Samtidigt konstaterar han att krampaktigt hålla fast vid en dålig relation för barnens skull är ”något av det dummaste man kan göra”.
– Jag upplever att det var bra att mina föräldrar skilde sig. Jag brukar ibland skämta med mina barn att: ”titta på farmor, och titta på farfar ... Tänk att dom två har varit tillsammans”, säger Zilliacus och skrattar.
I avsnittet delar han också bland annat med sig av sina bästa föräldratips kring barns skärmtid, hur man håller en parrelation levande under bebisåren, och balansgången mellan att vara en kompis eller förälder åt sina barn.
Nästa avsnitt kommer den 15.12.
Läs också: Jens Berg berättar om sin annorlunda adoptionsresa i Jannes pappapodd

ANDRA LÄSER