3D-tekniken siktar in sig på hälso- och klädbranschen

30 sekunder. Så länge tar det att avbilda människokroppen tredimensionellt. Avbildningen avslöjar bland annat vikten, längden, midjemåttet och uppskattad fettprocent.

Uppstartsföretaget Neofit har tillsammans med några andra företag utvecklat en 3D-apparat som avbildar kroppen. Styrelseordföranden för Neofit, Ville Karkiainen, testar den.
12.10.2016 10:49 UPPDATERAD 12.10.2016 11:02
Åtminstone då man har klätt sig på rätt sätt.
– Till exempel byxor kan reflektera infrarött ljus och uppfattas inte ordentligt av systemet. Kläderna döljer också kroppsformen och därför ger mätningen ett annat resultat då det görs på en naken kropp. Det är inte meningen att människokroppen ska skannas med kläderna på, säger styrelseordföranden för Neofit, Ville Karkiainen, som varit med om att utveckla apparaten.
Det finska uppstartsföretaget Neofit har tillsammans med mobilteknikföretaget Ixonos och mobilrobotikföretaget GIM utvecklat en 3D-apparat som avbildar kroppen. Den roterande kroppen skannas med infrarött ljus. Bilden lagras på en dator.
I dag används 3D-teknik främst inom produktutveckling och sjukvård, uppger professor Jouni Partanen, specialist på framtidens produktionsmetoder, på Aalto-universitetet.
– Hörapparater i örat är ett bra exempel för de 3D-printas allihop. I framtiden går vi också mot att tandens form skannas och 3D-printas, säger Partanen.

3D för klädbusiness

Partanen berättar att en 3D-bild av människokroppen kan användas till många saker. I synnerhet för klädindustrin utgör det en enorm affärsmöjlighet.
– Jag har ännu inte hört att man skulle använda sig så värst mycket av 3D-avbildning för att prova kläder. Det är fortfarande skräddaren som mäter eller så går man till butiken för att prova, säger Partanen.
Idén med 3D-avbildning av kroppen kom just från kläder. Neofits Karkiainen berättar att idén föddes när vare sig han eller hans brottarkompis hittade kläder som passade utan skräddarens hjälp.
– Kanske det i framtiden finns ett sådant här system integrerat i provrummet och det skapar en kopia av dig. Sen shoppar du med hjälp av den eller systemet upplyser dig om vilka passliga storlekar finns i den fysiska butiken. Eller kanske du fortsätter shoppa online, säger Karkiainen.

Tjugo euro för en avbildning

Marko Rapeli, som ansvarar för utvecklingen av Ixonos affärsverksamhet, uppger att 3D-skannern säljs i höst till företag med en businessmodell apparaten passar för. Det är främst hälso- och motionsbranschen.
– På gymmet är personliga tränare och kunderna intresserade av hur kroppen utvecklas. På sjukgymnastiksidan tittar man till exempel på hållningen, säger Rapeli.
De företag som skaffat apparaten får själv besluta vad en 3D-avbildning kostar.
– Det ser ut som att priset för en avbildning är kring 10–30 euro, säger Karkiainen.

ANDRA LÄSER