Insändare: Målet med körlivet är inte att vara ett as, tvärtom!

18.09.2022 15:17
I sin kolumn ”Vem kan sjunga in till en kör, utan att fälla tårar?” (HBL 14.9) skriver Jonas Forsbacka om hur man ska bete sig när man sjunger in till en kör. Eller åtminstone på basis av hur han hade upplevt det efter en dålig upplevelse under en insjungning, vilket självklart lät mycket beklagligt i våra öron. Vi i Studentkören Brahe Djäknar upplever saken mycket annorlunda: målet med körlivet är inte att plocka fram sitt inre as, utan tvärtom!
För att citera vår dirigent Ulf Långbackas Jubileumssvit: ”En ensam ton kan vara skön och sann, i gemenskap hittar tonerna varann”. Även om en ensam röst kan sjunga vackert berättar det inte så mycket om hur samklangen med andra sångare kommer att fungera. Det är därför vi uppmuntrar våra nybörjare redan i insjungningarna att både sjunga ensamt och tillsammans med vår musiknämnd. Det kan visst låta läskigt, men i verkligheten är tillställningen ganska avslappnad. Våra nybörjarfaddrar tar emot var och en ny sångare redan före det är deras tur att sjunga in. Med detta vill vi få våra kandidater att slappna av och bekanta sig med oss som personer. På detta sätt vill vi säkerställa att alla känner sig välkomna i kören och att ingen känner sig ”psykad” när de sjungit in. Vi är ju trots allt inga proffsmusiker, utan helt vanliga människor: studerande och arbetare.
Ibland kan det tyvärr emellertid hända att man inte kommer in i kören. Det beror bara på att sångarens nuvarande sångnivå inte möter våra krav. Vi anser att detta inte är ett slut, utan vi uppmuntrar varje kandidat att försöka igen under nästa insjungningar. Det innebär att vi vill ge alla en chans att försöka sjunga med oss oavsett hurdan deras nivå som sångare är.
Att sjunga i en kör kan berika ens liv på många sätt. Utöver musicerande håller vi också på med andra gemensamma aktiviteter tillsammans. Det är verkligen kul att se när våra korister kommer bra överens sinsemellan. I vårt fall kan det leda till vänskaper som varar i åratal, kanske till och med resten av våra liv.
Vi siktar inte på att ha personliga segrar i kören. Även om vi inte gör det finns det många roliga möjligheter för att förbättra sina musikaliska och sociala kunskaper i kören. Det är främst de gemensamma upplevelserna som gör vår kör den som den är i dag. ”I gemenskap hittar tonerna varann”.
Miro Rein, sekreterare, Studentkören Brahe Djäknar

ANDRA LÄSER