När Sverige ordnade Eurovision – igen

I kväll minns vi fjolårets Eurovision Song Contest i Stockholm.

Värdpar. Måns Zelmerlöw och Petra Mede var programledare för årets Eurovision Song Contest i Stockholm.

ESC 2016 Krönikan sänds i SVT1 torsdag kl. 21.00, SVT Play, Yle Fem söndag 13.00.

När Sverige gick och vann Eurovision 2015, bara tre år efter den senaste segern 2012, var det snudd på lite tråkigt. Ingen var förvånad över att Måns Zelmerlöw tog hem det eftersom han var den stora förhandsfavoriten. Men det är alltid intressantare när något land som inte vunnit på länge, eller kanske inte vunnit alls, får tävlingen. Hur ska de fixa arrangemangen? Å andra sidan visste vi att Sverige som vinnare var ett säkert kort produktionsmässigt. Man skulle slippa sitta och skämmas framför rutan över pinsamma programledarskämt. När tävlingen ordnades i Malmö 2013 var tv-produktionerna trots nedbantad budget också strålande. Man höll nere kostnaderna också i fjolårets tävling, utan att tv-produktionen led av det. Men den här gången kunde fansen jubla över att få åka till Stockholm i stället för Malmö 2013, och Petra Mede som varit ensam programledare då fick den här gången en partner i vinnaren Måns Zelmerlöw, som hade erfarenhet av programlederi från Allsång på Skansen.
I kvällens ESC-krönika som " frossar i höjdpunkterna och de oväntade ögonblicken" blickar Mede och Zelmerlöw tillbaka på fjolårets Eurovisionsfestival. Därtill blir det intervjuer med Sveriges Frans, som länge var förhandsfavorit men som slutade på en femte plats, och med skrällvinnaren Jamala från Ukraina.
2016 var året då man efter år av ospännande promenadsegrar lade om röstningen så att spänningen skulle hålla i sig ända till slutet. Och det lyckades man också verkligen med, genom att enligt modell Melodifestivalen presentera ländernas telefonröster och de sammanslagna juryrösterna skilt. Hade folket fått bestämma hade förhandsfavoriten Ryssland vunnit. De olika ländernas juryer hade däremot Australien som favorit – vilket innebar att bådas tvåa Ukraina framstod som en kompromissvinnare. Det ukrainska bidraget var därtill kontroversiellt eftersom det handlade om krimtatarernas öde och därför har ansetts vara politiskt. Vissa älskade låten och tyckte segern var välförtjänt (undertecknad), andra förstod sig inte alls på den. Och skulle Ukraina alls klara av att arrangera tävlingen med tanke på läger i landet?
Nu står det i alla fall klart att det blir en Eurovision Song Contest även i år, i Kiev den 9–13 maj. Rumänien som diskvalificerades i fjol på grund av skulder till EBU, har nu gjort upp en betalningsplan och kommer att återvända till tävlingen. Däremot vill exempelvis Turkiet som deltog senast 2012 fortsättningsvis inte vara med.

ANDRA LÄSER