Shejken vill tysta ner samhällsdebatten

Ordföranden för det internationella bilsportsförbundet Mohammed Ben Sulayem har förbjudit förarna att göra politiska uttalanden eller att bära kläder med ett budskap utan organisationens tillåtelse. Man har uppdaterat eller rättare sagt skärpt den internationella sportkoden. Kritiker säger att man förser förarna med munkavle.

Ordföranden för Fia, Mohammed Ben Sulayem, vill inte se förare driva sin egen personliga agenda i samband med formel 1. Här i samspråk med Fernando Alonso.
05.03.2023 06:30
I ett tillägg har man också förbjudit att ”allmänt komma med politiska, religiösa och personliga uttalanden eller kommentarer, särskilt i strid med den allmänna principen om neutralitet som främjas av FIA enligt dess stadgar, såvida inte tidigare skriftligen godkänts av FIA för internationella tävlingar eller av ett relevant organ för nationella tävlingar inom deras jurisdiktion”.
Förarna informeras också om att ”underlåtenhet att följa FIA:s instruktioner angående utnämning och deltagande av personer under officiella ceremonier vid någon tävling som räknas till ett FIA-mästerskap” nu kommer att betraktas som ett brott mot reglerna.
”Det är generellt förbjudet att använda språk eller gester för att uttrycka sig på ett nedsättande, aggressivt, oförskämt eller kränkande sätt eller att visa olämpligt beteende som kan leda till förolämpning eller förnedring av andra människor.”
”FIA skyddar mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet, det tolererar inte någon diskriminering när det gäller ras, hudfärg, kön, sexuell läggning, ursprung, språk, religion, filosofiska och politiska åsikter, familjesituation eller funktionshinder. Den kommer att agera beslutsamt i händelse av en överträdelse.”
Lewis Hamilton och Sebastian Vettel och många av de andra förarna har vid olika tillfällen använt sin hjälm eller kläder i depån för att visa solidaritet för olika ändamål och rörelser. Som Black Lives Matter, sociala orättvisor eller klimatförändringar. Nu är det förbjudet att ha en t-shirt med den texten om FIA inte gett sitt godkännande.
– Vi håller på att bygga broar. De kan utnyttja sporten för att stödja fred. Men en sak som vi inte vill är att se FIA som en plattform för en privat personlig agenda, säger Ben Sulayem.
Förarna kan göra ett politiskt uttalande om FIA först skriftligt har godkänt det. Utan godkännande  är det som att köra för fort i depån. Då blir det bestraffning.
– Alla har rätt att tänka vad han eller hon vill. För mig handlar det om att avgöra om den rättigheten väger tyngre än sporten.
Mohammed Ben Sulayem tar Niki Lauda och Alain Prost som exempel och säger att de tänkte inte på något annat än att tävla. Stämmer inte helt. Niki ledde en förarstrejk mot FIA i Sydafrika 1982, som man vann.

Tommie Smith och John Carlos angav tonen

Protester har alltid funnits inom idrotten men de har blivit betydligt synligare och flera under senare år. Det krävs alltid mod för att gå emot etablissemanget.
Vid prisutdelningen efter 200-metersloppet i OS 1968 i Mexico City sträckte de två amerikanarna Tommie Smith och John Carlos upp en rak arm med  knuten näve under nationalsången. Ett tecken för Black Power. Bägge uteslöts senare. 2016 startade amerikanen Colin Kaepernick rörelsen att knäböja innan en match. Något som spred sig från F1 till cricket i Australien. Den kanske modigaste protesten skedde under VM i fotboll i Qatar. Laget från Iran hade en tyst protest när nationalsången spelades och stod med sänkta huvuden. Många av dem har blivit arresterade i Teheran och deras släkt och vänner förföljda av den skoningslöst totalitära statsmakten och dess väloljade och grymma säkerhetstjänst.
FIA blev erkänt av IOC, International Olympics Committee, 2013, och Ben Sulayem förklarar nu att FIA följer den organisationens etiska principer.
– Sporten kommer aldrig att sätta munkavle på någon, säger F1-chefen Stefano Domenicali i en intervju med The Guardian.
Kritiserar han FIA-presidentens förslag?
FIA, Fédération Internationale de l'Automobile, och Liberty Media delar F1-kakan. FIA sköter den lagstiftande sidan och måste enligt ett juridiskt avtal med Europeiska kommissionen hålla sig utanför kommersiella frågor. Det amerikanska företaget äger de kommersiella rättigheterna och hanterar alla ekonomiska frågor, inklusive förhandlingarna av tv-kontrakten.
– Alla vill prata så att ha plattformen där de kan säga vad de vill på rätt sätt är det bästa. Vi har en stor möjlighet tack vare den position vår sport befinner sig i. Den är mer och mer global och mångkulturell.
– Vi pratar om tjugo förare, tio stall och många sponsorer. Alla har olika idéer och uppfattningar och jag kan inte säga att en är rätt och en fel. Men det är rätt, om det är nödvändigt, att ge dem en plattform där de kan vädra sina åsikter på ett öppet sätt, säger Dominecali.
McLaren-chefen Zak Brown anser att F1 har all rätt att säga hur förare ska uppföra sig. Det tycker inte Valtteri Bottas.
– Jag gillar inte politik, säger han i en intervju i Expressen.
– Vad jag verkligen gillar är motorsport men tyvärr är politik en del av vårt samhälle. Jag tycker att F1 gjorde ett bra arbete med att uppmärksamma vissa politiska sammanhang. Och jag gillar att några förare stod upp för vissa saker. Jag förstår inte varför de vill kontrollera oss. Vi skulle få säga vad vi vill när vi vill.
Bottas får medhåll av Red Bulls motorsportchef Helmut Marko, som dessutom är jurist.
– Den här utvecklingen är helt fel, säger den 79-årige österrikaren.
– Det handlar om människor som är myndiga, som är kända över hela världen och som vet hur och vad de har att säga.
Det tycker också teamets stallchef Christian Horner men har lite annorlunda inställning.
– Jag anser att idrott aldrig ska användas som ett politiskt verktyg. Sport är till för att underhålla människor, för att föra dem till en annan värld ett tag. Men på Red Bull Racing har vi aldrig hindrat förare från att säga vad de tycker.
– För mig handlar det om att hitta en hälsosam balans. I vår moderna värld har alla en röst som inte får tystas. Naturligtvis måste denna röst användas ansvarsfullt. Men vi vill absolut inte ha ett gäng robotar utan åsikter som kör runt på banan.
Lewis Hamilton är också mycket kritisk.
– Inget kommer att stoppa mig från att prata om saker jag brinner för. Jag tycker att sporten har ett ansvar att prata och skapa medvetenhet om viktiga ämnen, framför allt då vi reser till alla de här olika platserna.
– Ingenting kommer ändra för min del.
Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton säger att ingenting kommer att stoppa honom från att prata om saker han brinner för.
FIA-presidenten Ben Sulayem har sagt att de som bryter mot regeln kommer att bestraffas.
–Vore dumt att säga att jag vill straffas, men jag kommer fortsätta tala för mig. Det är fortfarande många saker vi måste ta itu med, säger Hamilton.
Stallkamraten George Russell kommer heller inte att hålla tyst.
–Våra åsikter kommer inte begränsas på grund av några fåniga regler. Vi är alla här för att tala fritt och säga vad vi tycker.
Toto Wolff anser att det behövs en dialog mellan förarna och FIA.
Organisationen Global Athlete, en internationell rörelse som leds av idrottare, har sagt det hela är absurt och att FIA får inte inskränka på förarnas mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter ligger inte högst på vare sig FIA:s eller F1:s priolista. Det är bara att ta en titt på var tävlingarna avgörs för att inse hur det står till med den saken.

F1-kalendern 2023

  • 5.3: Bahrain GP, Bahrain International Circuit, Sakhir
  • 19.3: Saudiarabien GP, Jeddah Corniche Circuit, Jeddah
  • 2.4: Australien GP, Albert Park Circuit, Melbourne
  • 30.4: Azerbajdzjan GP, Baku City Circuit, Baku
  • 7.5: Miami GP, Miami International Autodrome, Miami
  • 21.5: Emilia Romagna GP, Autodromo Enzo e Dino Ferrari, Imola, Italien
  • 28.5: Monaco GP, Circuit de Monaco, Monte Carlo
  • 4.6: Spanien GP, Circuit de Barcelona-Catalunya, Montmeló
  • 18.6: Kanada GP, Circuit Gilles Villeneuve, Montreal
  • 2.7: Österrike GP, Red Bull Ring, Spielberg
  • 9.7: England GP, Silverstone Circuit, Silverstone
  • 23.7: Belgien GP, Circuit de Spa-Francorchamps, Spa
  • 30.7: Ungern GP, Hungaroring, Budapest
  • 27.8: Holland GP, Circuit Zandvoort, Zandvoort
  • 3.9: Italien GP, Autodromo Nazionale di Monza, Monza
  • 17.9: Singapore GP, Marina Bay Street Circuit, Singapur
  • 24.9: Japan GP, Suzuka International Racing Course, Suzuka
  • 8.10: Qatar GP, Losail International Circuit, Doha
  • 22.10. Austin GP, Circuit of the Americas, Austin
  • 29.10. Mexiko GP, Autódromo Hermann Rodríguez, Mexico City
  • 05.11. Brasilien GP, Autódromo José Carlos Pace, Interlagos
  • 18.11. Las Vegas GP, Las Vegas Street Circuit, Las Vegas
  • 26.11. Abu Dhabi GP, Yas Marina Circuit, Yas Island
– Utan idrottare existerar inte sporten. Det är flagrant hycklande att säga åt idrottare att hålla sig till sin sport och hålla sig utanför politiken medan FIA konsekvent utnyttjar politiken till deras fördel, säger Rob Koehler, Global Athletes generaldirektör.
– Yttrandefrihet är en grundläggande mänsklig rättighet och idrottsregler kan inte ersätta mänskliga rättigheter. Många ser upp till idrottare som förebilder och någon som kan förändra något. FIA:s exempel är att alla barn, ungdomar och vuxna som tittar på sporten ska vara tysta i frågor om social rättvisa. Det är helt enkelt fel. Skäms FIA. Idrottare är människor i första hand, idrottare i andra.
– I artikel 19 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna står det ”Var och en har rätt till åsikts- och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att ha åsikter utan inblandning”. Idrottsregler får inte ha förmågan att begränsa den rätten. Vad händer härnäst, kommer de att ta bort förarnas rösträtt? Det är helt absurt, säger Rob Koehler.

ANDRA LÄSER