Helen Korpak lurade självkritiken genom att klippa ut händer och fötter

Misslyckade vardagsbilder blev en fotobok där Helen Korpak förenar bildcollage med text. Självcensuren släppte när hon skrev texterna som chattmeddelanden direkt åt en vän. Boken är på engelska, men Korpak själv känner sig nu mer finlandssvensk än någonsin.

Helen Korpak skapade fotoboken Hands & feet of friends & family genom färgpapper, tejp och utprintade bilder. "Processen var mycket intuitiv, det kändes som om jag bara pysslade för mig själv, och det var väldigt roligt."
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
03.03.2023 08:15 UPPDATERAD 03.03.2023 08:17
– Det var så roligt och meditativt att sitta med färgpapper och tejp och klippa i utprintade bilder eftersom jag inte ens tänkte på om det jag gjorde hade ett värde eller ens någon betydelse.
Så beskriver Helen Korpak arbetet med fotoboken Hands & feet of friends & family, som nyligen utkommit på det polska förlaget Bored Wolves. Den består, som titeln antyder, av bilder på händer och fötter som Korpak skurit ut från svartvita fotografier tagna med en 35-millimeterskamera.
– Jag satte för första gången på länge en film i kameran strax innan coronan bröt ut, för jag ville återuppta rutinen att fota i vardagen. Men sen var bilderna en fruktansvärd antiklimax, så jag skar ut de enda delar jag gillade, vilket var några händer och fötter, och gjorde collage av dem, säger Korpak.

ANDRA LÄSER