Afrikas dolda diamant

I kvällens seriestart Say What reser MTV3-journalisterna Aino Huilaja och Nina Rahkola runt i världen och lyfter fram oväntade sidor av länderna de besöker. Ett personligare grepp hade kunnat göra det ännu intressantare.

Ett annat Afrika. Tsholo Dikobe är Botswanas kändaste modedesigner som även prisbelönats på Londons modeveckor.

Say what sänds MTV3 torsdagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 00.25.

Botswana, Indien, Ukraina, Australien, Grönland, Kurdistan, Thailand och Ryssland. Det är platserna som den åttadelade reportageserien Say What tar tittaren till. De som rest runt i världen är Aino Huilaja, utrikesreporter och nyhetsankare på MTV3, och Nina Rahkola, journalist på MTV3:s morgonsändning och nyheter.
Som framgår av programmets titel är ambitionen att överraska och erbjuda något annat än det vanliga och förväntade, och åtminstone i det första programmet som handlar om Botswana lyckas man åtminstone delvis ge en annan och modernare bild av Afrika än den ofta så problemfyllda.
Botswana är nämligen ett land som mår gott på grund av sina diamanttillgångar, och det blir ett obligatoriskt besök i en diamantgruva. Men framför allt handlar det om modescenen i huvudstaden Gaborone, som är helt sin egen och sprakar av färg och mönster. Och i en småstad mitt i Kalahariöknen möter vi death metal-bandet Overthrust, ett av Afrikas kändaste, som även spelat i Europa. Metalkulturen beskrivs som en toleransens kultur där alla är välkomna som de är, vad nu det betyder. På samma ställe ordnas också en dansfestival där bushfolken visar upp sina traditionella danser, och det blir även ett äventyr långt ute i bushen för att uppleva bushfolkets traditionella livsstil. Ämnet gör att programmet måste ta ett avsteg från sin skildring av det välmående Botswana för att ge utrymme för kritiska röster och problematiken kring hur ursprungsbefolkning behandlas i landet.
Visst märks det att Huilaja och Rahkola är nyhetsjournalister; programmet är sammansatt av delar som enskilda skulle platsa i en nyhetssändning. Särskilt personligt är det inte, Huilaja och Rahkola är knappt själva i rutan och använder sig just inte alls av sina egna upplevelser och reflektioner. Berättargreppet är med andra ord det sakliga och neutrala nyhetsjournalistiska, vilket kan kännas föråldrat då journalisten numera ofta används som tittarnas ställföreträdare och upplevande subjekt i tv-program. Visuellt är det däremot godkänt, ambitiösare än Antti Holmas nu pågående serie om finländare utomlands, som dessvärre inte är så välgjord.

ANDRA LÄSER