Intressant läge för Lejonen: Seger kan ge Kanada i kvarten, förlust på papper det bättre alternativet?

Finland måste vinna under ordinarie speltid för att vinna sin grupp. Men gruppseger kan också betyda att det blir Kanada i kvartsfinal. En nollpoängare betyder att det skulle bli ett möte med Toni Söderholms Tyskland.

Finlands Sami Vatanen i närkamp med USA:s Andrew Peeke tidigare i gruppspelet. Vatanen spelar inte mot Tjeckien i kväll.
I dag avslutas gruppspelet i ishockey-VM. Lejonen avslutar sitt gruppspel med en toppmatch mot Tjeckien. På spel står inget mindre än en gruppseger.
Sverige avslutade sitt gruppspel med en 1–0-seger över Lettland, vilket betyder att svenskarna avslutar gruppspelet på 18 poäng.
Finland är tvåa i grupp B med 16 poäng före kvällens match mot Tjeckien, som har 13 poäng. En finländsk seger på ordinarie speltid skulle säkra gruppsegern. En seger i förlängning eller på straffar räcker inte eftersom Sverige slog Finland på straffar i inbördesmatchen.
En förlust på ordinarie speltid och Finland är grupptrea. Förlust i förlängning eller straffar och Finland är tvåa.

Ovisst inför kvarten

Vem Finland möter i kvartsfinalskedet är i högsta grad oklart. Den danska skrällen mot Kanada på måndag kväll gjorde A-gruppen ytterst pirrig inför den avslutande dagen.
I värsta fall kan vinnaren i Finlands grupp ställas mot favorittippade Kanada i kvartsfinal ifall Danmark slår Slovakien i eftermiddagsmatchen (16.20). Då är Danmark trea och Kanada fyra i grupp A. Om Slovakien tar tre poäng samtidigt som Kanada i kväll (20.20) inte kammar noll mot Frankrike är Slovakien fyra och möter vinnaren i Finlands grupp. Då skulle en andraplats betyda Kanada i kvarten för Finland.
Om Slovakien vinner över Danmark under ordinarie speltid samtidigt som Kanada förlorar mot Frankrike ligger Slovakien, Danmark och Kanada på 12 poäng var. Då behövs räknemaskinen för att bestämma slutplaceringarna.
Vinnare i grupp A blev Schweiz som slog Toni Söderholms Tyskland med 4–3 efter straffar i den tidiga matchen på tisdag . Om Finland förlorar mot Tjeckien och blir trea undviker man alltså Kanada och ställs med säkerhet mot Tyskland.

Vatanen borta

Lejonen kommer till kvällens match med oförändrade anfallskedjor. I backbesättningen finns ett bortfall då Sami Vatanen fattas mot Tjeckien. Ville Pokka tar hans plats.
Glödheta målvakten Jussi Olkinuora fortsätter mellan stolparna medan Harri Säteri är reservmålvakt.
Matchen mellan Finland och Tjeckien börjar klockan 20.20.
ANDRA LÄSER