Kapstadens kollektiva bön: Regn

Fyramiljonersstaden väntar i dag oroligt på "Day Zero" – dagen noll – då vattenkranarna stängs av och hushållen blir helt utan vatten. Fruktodlarna i Grabouw har gett Kapstaden en kort respit då de i måndags öppnade luckorna till Eikenhofdammen och låter 10 000 kubikmeter vatten forsa ut i timmen. Odlarna har donerat tio miljoner kubikmeter vatten till stadens invånare, med risk att nästa års skörd går om intet. Allt hänger på regnen.

Den jättelika Theewaterkloofsdammen i västra Kapprovinsen har så gott som helt torkat ut. Dammen står normalt för över hälften av Kapstadens vattenförsörjning.
​”Day Zero” var satt till den 16:e april, då skulle Kapstadens ingenjörer skruva av det lilla vatten som fanns kvar för dess invånare​. Därefter skulle man portionera ut 25 liter vatten per person och dag på vattenhämtningsstationer. Men tack vare fruktodlarna har "Day Zero" flyttats fram till den 4 juni. Då kanske regnen hinner börja falla och samtidigt ska avsaltningsanläggningar och nya borrhål hjälpa mot törsten.
”Day Zero” är på allas läppar i Kapstaden, överallt ser man hur det påverkar stadsbilden. Stora tankar forslas till hemmen, folk bär vattendunkar, hyllorna gapar tomma där flaskvatten normalt står på rad i butikerna. Överallt hör man samtal om hur man sparar på dropparna.
Theewaterskloofdammen är snart torr som en öken.
Alla i Kapstaden har tagit det för naturligt att när man öppnar en kran, spolar en toalett eller ska ta en dusch så finns vattnet där. Men inte nu längre. HBL åkte upp i bergen bortom vindistrikten till den jättelika Theewaterkloofsdammen. Här har vi varit och fiskat och badat förut, nu är det bara en liten pöl kvar.

Sinande vattenreservoar

Theewaterkloof är den viktigaste orsaken till att Kapstaden snart står utan vatten. 53 procent av Kapstadens vatten ska komma härifrån. Svindlande mängder, en halv miljard kubikmeter ska dammen hålla när den är full. För fyra år sen vid den här tiden var den fylld till 88,3 procent. Nu med bara 12,9 procent vatten knastrar det om den torra dammbotten där vi vandrar i flera kilometer till den pöl som återstår. I den brännande solen liknar det mest en öken. De döda träden är vanligtvis täckta av vatten, nu står de där som gravstenar över mänskligheten, bevis på klimatförändring och befolkningskoncentration.
Kapstadens invånarantal är nästan fyra miljoner, på två årtionden har antalet nästan fördubblats. Samtidigt har inte myndigheterna investerat nämnvärt i vattenförsörjningen.
Men den största orsaken är ändå klimatförändringen. 2017 var ett exceptionellt dåligt år när det gäller nederbörd enligt en rapport som sammanställts av vattenforskaren och doktorn Piotr Wolski vid Kapstadens universitet. Men inte nog med det, 2015 och 2016 var också regnfattiga. Enligt Dr Wolski är sannolikheten för tre år i rad med så dålig nederbörd en på 300. Och han menar att det är människans inverkan som föranlett klimatförändringen. Det krävs nu minst tre år med riktigt mycket nederbörd för att komma över till den säkra sidan.
Ursula Robert med barnbarnen Paintyn och Tasquik bär hem vatten från Newlands Springs.
Vinden tar i, den hårda sandskorpan på Theewaterskloofs ger ifrån sig ett moln av sandkorn. När man blundar känns det som att stå i en sandöken. Brännande sol och sandstorm.
Varje elev i Kapstaden ska ha med sig en liter vatten hemifrån. Det sydafrikanska lärarförbundet Sadtu har varnat för en kollaps i utbildningssystemet när ”Day Zero” inträffar. Men hur blir det på sjukhus, på restauranger, industrin och vad händer med turistnäringen? Kapstaden har tio miljoner besökare om året. Hotellen uppmanar gästerna att duscha väldigt snabbt.
På de sociala medierna sprids en skämtsam turistannons ”Come to Cape Town for a dirty Weekend…”
Men det är allvarligare än så. Turisterna har nu börjat avboka sina resor.
Newlands Springs är en naturlig källa vid foten av Taffelberget. Redan nu köar stadsborna för att fylla på sina vattenlager. Alla bävar inför "Day Zero".

Källvatten

Det är svårt att förstå hur vattnet här i bergen har något att göra med lyxhotellen långt borta i Kapstaden. Hur det tar sig fram i enorma rör genom berg och djupa dalar. Också hem till Ursula Roberts som bor i förorten Silvertown. Hon, maken, en dotter, en son och två barnbarn kommer fullastade med dunkar till den naturliga källan Newlands Springs i skuggan av Taffelberget. De har alla klämt in sig och dunkarna i en bil och kört en halvtimme för att hämta vatten från källan.
Newlands Springs vatten användes redan år 1694 till att brygga öl. Men Taffelbergets naturliga källor utnyttjades i urminnes tider av ursprungsbefolkningen Khoifolket. Nu går stadsborna tillbaka till sitt ursprung. Köerna är långa till källor som Newlands. Man har kopplat rör till källan och här trängs folk från gryning till solnedgång för att fylla på sina kanistrar.
​Från första februari får invånarna inte använda mer än femtio liter vatten per person och dag. Det motsvarar två toalettspolningar, en minuts duschning​, en handtvätt och tandtvätt morgon och kväll. Men då är inte dricksvatten eller vatten till tvätt- och diskmaskin inräknade.
Om förbrukningen är större än femtio liter per person och dag från första februari kan kommunen stänga av vattnet, utfärda böter eller installera en vattenmätare som man får bekosta själv och som stänger av vattnet när månadsförbrukningen är uppnådd.
När ”Day Zero” inträffar skruvar ingenjörerna av vattnet till hushållen och då är det enda sättet att få vatten att uppsöka den närmaste vattenhämtningsstationen. Det kommer att finnas 200 vattenstationer, det vill säga 5 000 familjers vattenbehov ska tilllgodoses från en station.
Det är det här som Ursula Roberts ser framför sig, men än så länge är stämningen på topp i vattenkön.
Ursulas barnbarn Paintyn och Tasquik är bägge fem år och leker i gyttjan runt Newlandskällan medan de vuxna köar och fyller på.
– Vi använder mycket vatten, det är klart att jag är orolig, nu gäller det att lagra vatten, jag hade gärna velat ha en tank i min trädgård.
– Frågan är vad man ska prioritera när ”Day Zero” kommer, men förstås kommer vatten att dricka och vatten till matlagning och personlig hygien att bli det viktiga. 25 liter vatten per person är inte nog. Någon gång måste man ju spola toaletten också, säger Ursula Roberts.
Familjen samlar ihop sig och börjar släpa dunkar mot sin bil. Det är en bit att gå, vägen in till källan är avspärrad.

Risk för upplopp och epidemier

Om vattenbristen gör att tillförseln stängs av kommer staden att stå inför ett enormt sanitetsproblem. Om man inte håller i gång det vattenburna avloppet kan det kollapsa. Men sanitetsproblemet kan också leda till allvarliga sjukdomar. När vattnet försvann i Zimbabwes huvudstad Harare spred sig koleran. Dessutom befarar man att det blir upplopp och därför står både armé och polis i beredskap för ”Day Zero”.
I bakgrunden av medborgarnas vattenbrist och oro finns också en komplicerad politisk sörja. Det är den ANC-ledda regeringen som ansvarar för att befolkningen och städerna ska få sitt bulkvatten från dammarna och andra vattenkällor. Men här har man inte gjort några nämnvärda investeringar sen Mandela vann det första demokratiska valet 1994.
Samtidigt är det Kapprovinsen och Kapstadens kommun som distribuerar vattnet. Och både provins och kommun är ledda av ANC:s ärkefiende och oppositionspartiet DA. Nu bråkar man om vem som bär skulden till att man tagits på säng. Alla skyller på alla.
För att göra saken ännu värre upplever oppositionspartiet DA en stor intern konflikt. Borgmästaren Patricia de Lille har fråntagits ansvaret för vattenförsörjningen och allt talar för att hon sparkas snart. Samtidigt som folket törstar efter en enad front mot ”Day Zero”.
Eikenhofdammen i Grabouw utanför Kapstaden har öppnat sina kranar för att rädda Kapstaden från Day Zero.

Febril aktivitet

Det är några avgörande månader som väntar. ​Under förra veckan konsumerades ​547 miljoner liter vatten per dag i Kapstaden. Konsumtionen måste genast ned till 450 miljoner vatten per dag för att undvika ”Day Zero”. Det kan jämföras med att stadsborna år 2015 i genomsnitt använde 1 200 miljoner liter per dag.
Just nu pågår en febril aktivitet med att färdigställa avsaltningsanläggningar och göra nya borrhål. De flesta väntas gå i gång i juni, och då tillföra kanske något mer än hundra miljoner liter vatten per dag. Men man väntar också på regnen. Regnen ska starta i maj, men förra året kom det inte ordentligt med regn förrän i slutet av juni. Nu ber alla för att det ska hända som hände en aprildag 2005. Då var det också lite vatten i Theewaterskloof, men en lokal regnstorm gav under en dag 100 millimeter regn och var som manna från himmelen för Kapstadenborna.
toby@tobyselander.com

Inte bara Kapstaden

Det är inte bara Kapstaden i Sydafrika som har problem med vattenförsörjningen och -förbrukningen. I en rapport från ISS (Institute for Security Studies) menar man att vattnet i hela landet håller på att ta slut.
I Koega kommun i Östra Kapprovinsen räknar man med att ha "Day Zero” i mitten av mars månad. I storstaden Port Elizabeth är dammnivåerna kritiska och även i Durban, Johannesburg och andra städer har man infört restriktioner.
En genomsnittlig världsmedborgare använder 173 liter vatten om dagen, Sydafrika har legat högt med 235 liter per person och dag.
I Finland använder man i genomsnitt 155 liter vatten per person och dag.

ANDRA LÄSER