En minimalistisk anatomisk teater

Hur muskler skakar. Hur leder böjer sig. Hur hud skrynklar sig. Liisa Pentti +Co går med dansverket the Body tillbaka till grunden för danskonsten: kroppen och dess rörelser.

Minimalistiskt. Små rörelser bär upp verket the Body.

Liisa Pentti +Co: the Body

Koncept och regi: Liisa Pentti. Koreografi och dans: Bo Madvig (DK), Liisa Pentti.

Ljusdesign: Meri Ekola. Ljuddesign: Jouni Tauriainen. Kostymdesign: Tua Helve. Producent: Inari Pesonen, Outi Järvinen. Produktion: Liisa Pentti +Co. Cirko 22.9.2017.

Liisa Pentti är en av förgrundsgestalterna på den finska moderna, eller kanske hellre den postmoderna, dansscenen. Hon har gjort tiotals produktioner med kompaniet Liisa Pentti +Co, är en av grundarna av Zodiak – Centret för modern dans, var Zodiaks huskoreograf 2007–2009 och firade 30-årsjubileum som danskonstnär i fjol.

När man stiger in i rummet på Cirko känns det nästan som om man stiger in i en anatomisk teater på 1800-talet. Det enda som finns på scenen är en upplyst kropp på golvet. Britsen är borta, läkarna är borta, men kroppen och viljan att förstå den finns kvar. En del av publiken ställer sig runt dansaren, Liisa Pentti själv, för att bättre kunna observera rörelserna.

Dansaren förflyttar sig till en kolonn och poserar som en staty. Vem är subjekt och vem är objekt? Vad ser vi när vi tittar på en kropp?

Hur ett ögonlock fladdrar, hur en vadmuskel spänner sig, hur en tå rullar ihop sig. Pentti och Bo Madvig låter de små rörelserna bära föreställningen och uppmanar publiken att observera hur musklerna, nervimpulserna och huden egentligen beter sig. De har med the Body skalat av allt högljutt och voluminöst och gått tillbaka till grunden av danskonsten: kroppen och dess rörelser. Det är minimalistiskt och fängslande. Och nästan erotiskt.

Ljuden och ljusen av Meri Ekola och Jouni Tauriainen motsvarar konceptets minimalism och flyter ihop med verket. Kostymdesignen av Tua Helve likaså. Glittret i dräkterna framhäver dansarnas rörelser och dräkterna blir nästan organiska. Sömmarna ser ut som ryggrad och blodkärl och reflexionerna i tyget blir som små nervimpulser över dansarnas torso.

The Body består av två delar. I den andra delen dansar Pentti och Madvig till Tjajkovskij violinkonsert i d-dur från 1878 och utforskar fingrarnas, händernas och armarnas rörelser. Men för mig blir det ganska ointressant. Jag skulle gärna ha sett att koreograferna hade slopat pausen och dragit ut på den första delen, för det var där det brände till.

Liisa Pentti +Co visar med the Body att kroppens små rörelser kan bära en hel föreställning och att det minimalistiska och lågmälda kan vara långt mera intressant än det sensationella och högljudda.

The Body visas fram till den 29.9 på Cirko.

ANDRA LÄSER