ANNONS: ALANDIA

Sjömärkena visar vägen med färg och form

Sjömärken kommer i flera färger och former och det är inte alltid verklighetens märken ser exakt ut som skolbokens. Ha koll på sjömärkena för att hålla dig på fritt vatten.

Annons
Vana navigatörer känner märkena utan och innan men de av oss som är nya på sjön, eller inte så sjövana, kan behöva friska upp minnet emellanåt. I den här artikeln kan du se och läsa om några vanliga, flytande sjömärken som hjälper dig att styra rätt i svåra vatten.
För nedladdningsbara PDFer över farledsmärken, KLICKA HÄR >

KARDINALMÄRKEN I GULT OCH SVART HJÄLPER DIG FÖRBI HINDRET

Kardinalmärken placeras nära hinder och utgörs av gulsvarta bojar och prickar. Det finns fyra sorters kardinalmärken, ett för varje väderstreck – därför kallas de också väderstrecksmärken. Du ska passera norr om ett nordmärke och söder om ett sydmärke, väster om ett västmärke och öster om ett ostmärke!
TOPPEN KAN HJÄLPA DIG MINNAS
De fyra kardinalmärkena har oftast topptecken i form av två koner som är vända med topparna uppåt eller nedåt. Använd konernas riktningar för att komma ihåg vilket märke du ser.


Syd- och nordmärkena
När båda konerna pekar nedåt så är det sydmärket du ser. När de pekar uppåt är det nordmärket.
Syd- och nordmärkena.


Ostmärket
På ostmärket pekar den övre konen uppåt och den nedre nedåt så att ett spetsigt o, som i ostmärke, bildas.
Ostmärket.


Västmärket
Om kardinalmärket du fått syn på inte är syd-, nord- eller ostmärket så vet du att det är västmärket! Med lite god vilja ser västmärket dessutom ut som ett vinglas, som precis som väst börjar på v.
Västmärket.

RÖTT ÅT BABORDS OCH GRÖNT ÅT STYRBORDS – ELLER TVÄRTOM

En farleds sidor markeras av lateralmärken, röda eller gröna prickar eller bojar som ofta men inte alltid har toppmärken i olika former. När du styr i farledens riktning ska du ha de röda lateralmärkena på babordssidan (vänster) och de gröna på styrbordssidan (höger). När du styr mot riktningen blir det istället tvärtom.

KONTROLLERA DIN RIKTNING MOT SJÖKORTET

Det är inte alltid lätt att förstå hur huvudriktningen för en farled har bestämts, men du kan åtminstone se den på sjökortet. 

ANDRA ANVÄNDBARA SJÖMÄRKEN

Det finns många slags sjömärken som hjälper dig hitta trygga vatten. Gör gärna bildsökningar på internet för att se hur märkena kan se ut i verkligheten!
Punktmärken är rödsvarta prickar eller bojar, förankrade på hinder som inte breder ut sig så mycket. De har oftast två svarta klot som toppmärken.
Mittledsmärken är röda bojar eller prickar med vita, vertikala streck placerade mitt i farleder. Runt dem finns alltid fritt vatten.
Vrakbojar är blågula och används för att visa var det finns farliga, tillfälliga hinder.

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR

Vi på Alandia finns för att göra ditt båtliv enklare. Har du frågor om båtförsäkringar eller båtliv generellt så hjälper vi gärna till. Du är varmt välkommen att ringa oss på 020 525252 eller skicka e-post till info@alandia.fi.
Vi önskar dig en trygg och trevlig sommar på sjön!
www.alandia.fi/sv