Misstänkte gärningsmannen körde ner i Estbassängen 2021– sade i polisförhör att det var ett totalt misstag

Mannen som är misstänkt för Ulrikasborgsdådet är enligt HBL:s uppgifter samma person som i augusti 2021 körde bilen som åkte av kajen i Estbassängen vid Södra kajen.

Mannen som körde i vattnet vid Södra kajen i augusti i fjol är samma person är misstänkt för att ha tagit livet av sin hustru.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
19.12.2022 11:37 UPPDATERAD 19.12.2022 13:03
I augusti 2021 rapporterade HBL om en bil som av okänd anledning körde ner i Estbassängen vid Södra kajen. Sex personer och en hund fanns i bilen. En konstapel hoppade i havet och fick hjälp av närliggande båtar med att få upp personerna ur vattnet. Den gången skadades ingen.
Enligt polisens utredningshandlingar som HBL har tagit del av, kördes bilen av samma 1974 födda man som nu är misstänkt för att haft ihjäl sin hustru. Det var i lördags som polisen grep mannen då han var i färd med att flytta hustruns lik till bakluckan på en bil utanför parets hem i Ulrikasborg.
Även makan, som nu är död, satt i framsätet i bilen som körde i vattnet 2021.
Enligt polisens utredningshandlingar från incidenten i fjol höstas, berättade psykiatern att han provkörde en ny Volvo som han hade kvitterat ut från bilaffären strax innan olyckan. Han sade att han hade för avsikt att backa, men av någon anledning fick han i fel växel och bilen åkte framåt och hamnade i havet. Mannen sade i polisförhör att det var frågan om en olycka och att bilen hamnade i vattnet på grund av hans agerande.
Den nu döda makan berättade då i polisförhör att paret hade övervägt att skaffa en större bil. I polisförhör efter bilincidenten sade hon att händelsen var en ren olycka och att bilen åkte framåt i stället för bakåt.
HBL har talat med flera personer som har haft samtal om fallet med den misstänkte psykiatern. Också de säger att han berättade att det var frågan om ett misstag som berodde på att han provkörde en bil som han var ovan vid.
Kriminalinspektör Jari Illukka vid Helsingforspolisen uppger att fallet där en bil körde av kajen först utreddes som grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Under utredningens gång ändrades brottsrubriceringen till äventyrande av trafiksäkerheten. Polisen utfärdade 16 dagsböter som en följd av händelsen. Beslutet har vunnit laga kraft.

ANDRA LÄSER