Luciakandidat 2, Cecilia Lasén: "Lucia handlar om mer än att bära en krona”

Cecilia Lasén från Purmo i Pedersöre tycker att lucia ska visa den bästa sidan av sig själv, oavsett vem hon talar med. – En lucia ska ändå stå för sina egna åsikter, säger hon. År 2016 var hon var Jakobstads lucia och berättar om hur musikintresset alltid funnits i henne.

– Lucia ska vara sig själv och stå upp för vem hon är. Hon ska behandla alla jämlikt, säger Cecilia Lasén.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Grunden till allting är att jag var Jakobstads lucia år 2016. Då fick jag med egna ögon se vad luciatraditionen egentligen innebär. Jag fick se hur tacksamma alla var under luciabesöken och det vill jag uppleva igen. Det var en familjebekant som nominerade mig till Jakobstads lucia och det var hon som i år igen nominerade mig till Finlands lucia.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Jag tycker att lucia har en stor och viktig roll i dagens samhälle! Det är mycket mer än att bara bära en krona. Lucia ska kunna stå för det hon säger och gör. Hon ska främja människors välbefinnande. Lucia ska betona att alla har sina brister och fel, ingen är perfekt. Alla är ändå lika värdefulla.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Eftersom jag har erfarenhet av att jobba på en barnskyddsanstalt, skulle det vara väldigt betydelsefullt för mig att få uppträda på ett barnskyddshem och få besöka barn i svåra situationer.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– De skulle beskriva mig som omtänksam och empatisk. Att jag alltid finns där för dem.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Det skulle nog vara en kanin, eftersom de är vänliga människodjur. Sedan jag var liten har jag alltid haft en kanin.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag tycker om att baka och så är jag ganska humoristisk. Jag har lätt för att stå på scen och spela teater, det tror jag inte alla vet.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– Bland det mest annorlunda jag gjort är då jag var en av regissörerna för en humorsketch. Det var när jag studerade på yrkesskola.

Vad ser du mest fram emot?

– Att coronan äntligen ska vara över och jag får möjligheten att uppträda framför publik igen. Jag ser också fram emot att få sprida budskapet med luciainsamlingen.

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Då hoppas jag att jag är färdig specialarbetare eller psykoterapeut. Jag hoppas också att jag är gift, har ett hus och kanske barn. Jag bor nog någonstans i Finland.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Cecilia Lasén

Ålder: 21.
Familj: Föräldrar, sambo och en stor släkt.
Hemort: Purmo, Pedersöre.
Gör: Studerar till socionom i Karleby, jobbar på en barnskyddsanstalt och i en sportbutik.
Musikintresse: Cecilia har sjungit sedan hon var liten och uppträtt på julfester, i kyrkan och på andra tillställningar. Började spela gitarr som tioåring, ackompanjerar och skriver egna låttexter.
Läser just nu: Fem år på fem dagar av Michael Fernquist.
Favoritmat: Lagar ofta lasagne men om någon annan lagar mat ska det helst vara en god inner- eller ytterfilé.
ANDRA LÄSER