Varför får inte arbetslösa tjäna pengar på lönearbete utan att förlora i bidrag?

03.04.2022 12:12
Jag satt i Åbos centrala köpcenter bredvid två män som samtalade med varandra om livets motigheter. Jag kunde inte undgå att höra att den ena av dem berättade att han på grund av sjukdom inte orkar med ett arbete på heltid. Han har försökt med korta anställningar, men har då förlorat just så mycket i bidrag som han tjänat. ”Jag tänker inte söka jobb om jag ska arbeta gratis!” sa han till kamraten, som höll med.
Som pensionär med arbetspension förstår jag att jag får tjäna pengar på lönearbete utan att något dras av min pension. Varför får inte arbetslösa det utan att förlora i bidrag? Visserligen har jag själv ”tjänat in” min pension, men allmänna medel är det inte desto mindre.
”Det finns inte tillräckligt med statliga medel”, kommenterade jag när det blev uppenbart att jag hört vad männen talade om. Då kom det lakoniska svaret att det nog finns pengar för vissa andra utgifter. Och när jag tänker efter, har inte studerandena nyss fått förhöjd gräns för hur mycket de får tjäna utan att förlora sin studiepeng? Kan man inte tänka sig att en person som är beroende av bidrag skulle få behålla sin förtjänst upp till en viss gräns om personen trots allt lyckas sköta ett arbete?

Bertel Wahlström,

Åbo

ANDRA LÄSER