Från Arja till Isac när Finland firas i Stockholm

Det största firandet av Finland 100 år utomlands ordnas i Stockholm. Målet under de tre dagarna i augusti är att visa upp ett modernt land, men också egenheter som kärringkånk – omdöpt till partnerkånk – ges plats.

Isac Elliot hör till de artister som uppträder under Sthlm/Suomi-firandet i Kungsträdgården i Stockholm.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
19.06.2017 14:33 UPPDATERAD 19.06.2017 17:16
STOCKHOLM – Sverige är vår närmaste partner, säger Mikael Antell, andreman på Finlands ambassad i Stockholm.
Och därför är det kanske naturligt att det största evenemanget för att fira hundra år av självständighet utomlands ordnas just här.
Sthlm/Suomi heter festivalen, eller kalaset som arrangörerna kallar det, som hålls i Kungsträdgården i centrala Stockholm 24–26 augusti.
Förväntningen är till och med 100 000 besökare. Fokus är på en svensk publik, men också de nästa 700 000 sverigefinländare i första, andra eller tredje generation som bor i landet.
Det är ambassaden som håller i trådarna tillsammans med olika samarbetspartners. Budgeten går på 425 000 euro, av det är 150 000 euro skattemedel.
– Vi fokuserar på det nutida och moderna Finland som inte är så känt i Sverige, säger pressrådet Niina Hyrsky.

Jubileet i svenskt kulturutbud

Finland 100 år syns också i kulturutbudet i Sverige.
Tisdag 20.6 invigs utställningen "Hundra år av finsk design" på Nationalmuseum i Stockholm.
Liljevalchs konsthall visar fotografier och dokumentärfilmer av Heikki och Claire Aho samt Björn Soldan till den 10 september.
Östersjöfestivalen 21–29.8 i Stockholm uppmärksammar jubileet bland annat med besök av Helsingfors stadsorkester och dirigenter som Esa-Pekka Salonen och Paavo Järvi.
Dramaten sätter upp pjäsen "Mormors svarta ögon" med sverigefinländaren Tanja Lorentzon, nypremiär 25.8.
Millesgården i Stockholm visar 28.10–25.2.2018 "The Modern Woman" med verk av Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Elsa Sesemann och Sigrid Schauman.
Källa: TT
Över tvåhundra artister uppträder – här ingår också Närpes skolmusikkår med en stor grupp blåsare. Det blir både finländska och sverigefinska artister som Krista Siegfrids, Fork, Alma, Anna Järvinen och Adam Tensta.
Men visst blir det också viss nostalgi, och markörer som kanske ibland uppfattas som lite gamla. Som en undersökning nyligen visade associerar många svenskar Arja Saijonmaa med Finland, och hon ska uppträda. Mumintrollet är också på plats.
Hela tillställningen leds av Mark Levengood och Maria Sid som båda gett sina röster till muminfilmer.
Det blir också bastu och den udda grenen kärringkånk som är omdöpt till det mer könsneutrala partnerkånk.
– Fokus är på att blicka framåt men vi vill ha med det historiska, Finlands historia men också vår gemensamma, säger Mikael Antell.
Under panelsamtal diskuteras ekonomi, miljö, litteratur och design med till exempel tidigare svenska utrikesministern Carl Bildt, författaren Kjell Westö, och teaterchefen Anna Takanen.
I invigningen deltar både president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio samt Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Statsministrarna från Finland och Sverige är också på plats en av dagarna.
Professor Alf Rehn deltar i en paneldebatt under torsdagen då temat är samhälle och dialogen mellan Finland och Sverige.

ANDRA LÄSER