Kringskuren Wagnerledare går emot propagandan

Kreml klipper banden till de ryska Wagner-styrkorna som strider vid fronten. Wagners alltmer utsatte ledare larmar om ukrainska motanfall – och går tvärs emot den ryska propagandalinjen om nazister och Nato.

Wagnerstyrkorna har lidit väldiga förluster, längst fram i leden kring Bachmut. Deras ledare Jevgenij Prigozjin är alltmer kringskuren. Här närvarar han vid en stupad soldats begravning i S:t Petersburg i december förra året. Arkivbild.
24.03.2023 20:52
Den ryska propagandan hamrar in en bild av att Rysslands "särskilda operation" i Ukraina i själva verket är en större drabbning med ett Nato som använder sig av Ukraina som ett slags verktyg.
Ledaren för de ryska legoknektsstyrkorna i Wagner invänder: Ryssland strider inte alls mot Nato, meddelar han via sin Telegram-kanal.
– Vi ligger i krig enbart med den ukrainska armén, med vissa grupper av psykopatiska legoknektar som bara vill döda ryssar, säger Jevgenij Prigozjin, Wagner-gruppens ledare och finansiär, som i ett drygt 20 minuter långt filmklipp håller ett anförande vid ett bord med en stor Ukrainakarta.
Det är "löjligt" att påstå att Rysslands ledning inte hade räknat med att Nato skulle stötta Ukraina, enligt Wagner-ledaren.
Prigozjin ifrågasätter Kremls mål om "demilitarisering"
Rök stiger från stora delar av ukrainska Bachmut, sett från avstånd den 5 mars.
och "avnazifiering" av Ukraina. Den ukrainska armén kanske inte kommer att gå att tillintetgöra och det är oklart om det finns några styrande nazister i landet, säger han.

Högt tonläge

Wagners legoknektar strider som ett informellt bihang till den ryska militären. Under krigets gång har den tidigare ljusskygge Prigozjin klivit fram som en ledare, gjort ivriga segerrop och riktat skarp kritik mot militärledningen i Moskva.
I de intensiva striderna om staden Bachmut har han velat understryka att det är Wagner och inga andra styrkor som är på väg att ta över staden, medan gruppen knappt omnämns från officiellt ryskt håll.
Den krigshärjade ukrainska staden Bachmut, fotograferad den 15 mars.
Wagnersoldaterna har lidit enorma förluster och endast klivit fram några få kilometer under flera månaders strider. De soldater som gruppen värvade från ryska fängelser under förra året har gått längst fram i leden i det som beskrivits som en "köttkvarn".
Jevgenij Prigozjin slog nyligen på stora trumman för erövringen av ett samhälle utanför Bachmut, men lät det inte framgå att det endast hade två folkbokförda invånare.

Ingen svarar

Prigozjin har vädjat om ammunition och understöd utan gehör. Han får inte längre rekrytera ryska fångar. Kontakten med Kreml har brutit samman.
– För att få mig att sluta be om ammunition så har alla telefonlinjer till kanslier, till departementen och så vidare skurits av för mig. Men den riktiga skrällen är att de har stoppat myndigheterna från att ta beslut kopplade till Wagner, sade Prigozjin härom veckan.
Rysslands generalstabschef Valerij Gerasimov (höger) var måltavla för mycket av Wagner-ledaren Prigozjins kritik. I december utsåg president Putin Gerasimov till högsta befälhavare för invasionsstyrkorna i Ukraina. Arkivbild.
Militära högdjur i Moskva har lyckats så split mellan Prigozjin och Vladimir Putin genom att säga att Wagners små framsteg skett endast tack vare de massor av fångar som skickats i döden, uppger anonyma källor med insyn för Bloomberg. Wagner sägs överväga att flytta soldater från Ukraina till Afrika.

Motoffensiv?

En storskalig ukrainsk offensiv är nära förestående, larmar Prigozjin i ett öppet brev till försvarsminister Sergej Sjojgu, som han tidigare har gått hårt åt.
Den ukrainske generalen Oleksandr Syrskyj, som för befäl över Ukrainas markstyrkor, har utlovat en markoffensiv "väldigt snart" och poängterat att Wagners styrkor i Bachmut snabbt utarmas.
Wagner fortsätter att försöka locka soldater, vid sidan av vittnesmål om rekryter som skickas rakt i döden eller avrättas för att inte ha lytt order. I stället för fängelser riktar sig gruppen till idrottsföreningar och gym över hela Ryssland. Män mellan 22 och 50 år är välkomna, enligt reklaminlägg i sociala medier. Militär erfarenhet är inte nödvändig.

Fakta | Wagner-gruppen

Wagner-gruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.
Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg som har nära band till Vladimir Putin och tjänat en förmögenhet på förmånliga upphandlingar som han tilldelats av Kreml.
Wagner-gruppen bedöms ha fått utföra uppdrag världen över som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för. Under Prigozjins bolagsparaply finns också uppmärksammade så kallade trollfabriker som har använts vid försök att påverka andra länders val.
Wagner omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.
Wagner-gruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén.
I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagner-högkvarter i S:t Petersburg.
Källa: TT

ANDRA LÄSER