Virusepidemin som drabbar spädbarn härjar – "Vanlig för årstiden"

Virussjukdomen RS orsakar ofta tjockt slem som gör det svårt för spädbarn att andas.

För tillfället är cirka 20 spädbarn intagna på Nya barnsjukhuset i Helsingfors på grund av RS-viruset.
16.02.2020 16:15
På många håll i landet härjar för tillfället virussjukdomen RSV. RS-viruset är en smittsam sjukdom som är speciellt farlig för barn. Iltalehti skriver att viruset är vanligt för årstiden.
Enligt Institutionen för hälsa och välfärd (THL) orsakar RS-viruset en infektion i luftvägarna och kan drabba personer i alla åldrar. RSV kan vara svårt att särskilja från andra luftvägsinfektioner.
Symtomen hos vuxna och äldre barn är en lindrig infektion i de övre luftvägarna. Också snuva, halsont och feber förekommer. Hos väldigt små barn kan viruset orsaka allvarliga inflammationer i luftvägarna som kan leda till andningssvårigheter.
Om ett litet barn har svåra symtom ska man uppsöka sjukhus. Nya barnsjukhusets infektionsläkare Harri Saxén säger till Helsingin Sanomat att man är medveten om RS-epidemin på sjukhusen och där kan göra en bedömning av barnets tillstånd.
För tillfället är cirka 20 spädbarn intagna på barnsjukhuset för RS-virus. På Jorvs sjukhus i Esbo vårdas sju barn. Alla barn som vårdas är under ett halvt år gamla.
– Epidemin är som värst nu. Jag förväntar mig att situationen lugnar ner sig inom ett par veckor, säger Saxén till HS.
Enligt THL ska små bebisar undvika att komma i kontakt med personer som har ont i halsen eller snuva. En god handhygien kan förebygga virusspridning.

ANDRA LÄSER