Nya robotar avfyras från Nordkorea

Nordkorea har avfyrat ytterligare fyra robotar, dagen efter det att fler än 20 robotar avfyrades från det slutna landet. Sydkorea svarar med att förlänga den militärövning som genomförs tillsammans med USA.

Bilden sägs visa en robotuppskjutning och kommer från nordkoreanska regeringen.
03.11.2022 17:57
Nordkorea har avfyrat någon typ av ballistisk robot, meddelar militären i Sydkorea sent på torsdagen. Enligt Japan ska den senaste roboten, dagens fjärde, ha hamnat i havet. Varken Sydkorea eller Japan har lämnat några uppgifter om vilken typ av robot det rörde sig om men enligt Japans premiärministerkansli misstänks den vara ballistisk.
Tidigare uppgav den sydkoreanska militären att det på torsdagsmorgonen rörde sig om en interkontinental robot (ICBM), och att uppskjutningen misslyckats. Enligt Syd hade Nordkorea även avfyrat två projektiler, som tros vara kortdistansrobotar.

Försvann i havet

Först uppgav man från japanskt håll att roboten passerat över landet och i tv-sändningar uppmanades boende i regionerna Miyagi, Niigata och Yamagata att ta skydd och hålla sig inne.
Senare uppgav Japans försvarsminister Yasukazu Hamada att roboten aldrig nått över land, utan att den försvann någonstans över Japanska havet.
USA kommenterade att uppskjutningen är ett brott mot FN-resolutioner och kräver att alla länder fullt ut inför och upprätthåller FN:s sanktioner mot Nordkorea.

"Felaktigt val"

Efter morgonens robotuppskjutning meddelade Sydkorea att militärövningarna som pågår i regionen i samarbete med USA ska förlängas. Det är ett svar på Nordkoreas provokationer, heter det i ett uttalande från Sydkoreas flygvapen. Övningarna med flera hundra stridsflygplan inleddes i måndags och beskrivs som de hittills största i sitt slag. De skulle enligt tidigare besked ha avslutats på fredagen.
Nordkorea kallade beslutet "ett felaktigt val" och hotade med att ytterligare trappa upp konflikten. Någon timme senare avfyrades den fjärde roboten.

ANDRA LÄSER