Komikern Adde Malmberg: Svenskar tror att finländare inte har någon humor

Det går mycket väl att göra fars utan lättklädda tjejer, anser ståuppkomikern Adde Malmberg som i höst regisserar farsen The Play That Goes Wrong på Svenska Teatern. Där försöker han lösa föråldrade genrekonventioner på ett nytt sätt.

Den svenska ståuppkomikern Adde Malmberg är numera efterfrågad som teaterregissör – i höst regisserar han bland annat fars för Svenska Teatern.
05.09.2019 06:23
Den har rykte om sig att vara väldigt rolig, farsen The Play That Goes Wrong som har premiär på Svenska Teaterns stora scen den 18 september. Efter att den skrevs av de brittiska dramastudenterna Henry Lewis, Jonathan Sayer och Henry Shields och hade premiär 2012 har den gjort ett veritabelt segertåg över världen, och bland annat satts upp på Broadway. Den har vunnit priser och rosats av kritikerna, och i höst spelas den för första gången på svenska i Finland. På finska har den redan hunnit spelas några gånger.
– Den är väldigt bra skriven och verkligen genomtänkt från början till slut. Man måste följa scenanvisningarna exakt eftersom allt är minutiöst uttänkt. Det är mycket fysiskt: scenografin rasar, möbler går sönder och lampor faller från taket, förklarar regissören Adde Malmberg hemligheten bakom framgången.

ANDRA LÄSER