Nytändning för finsk varvsindustri

Nytt kapital tryggar fortsatt verksamhet för varvsindustrin i Raumo. Det färska varvsföretaget RMC hoppas nu på sin första fartygsbeställning.

Hoppfull. Varvsföretaget RMC:s vd Heikki Pöntynen har stora förhoppningar på en första fartygsbeställning. Hittills har varvet utfört flera reparationsföretag.
25.01.2016 10:17 UPPDATERAD 25.01.2016 10:43
Plötsligt ser det riktigt ljust ut för den krisdrabbade finska varvsindustrin. Hos varven i Helsingfors och Åbo är orderböckerna fulla, och i går presenterade Rauma Marine Consructions (RMC) en stor investering som ger det nystartade varvsbolaget trovärdighet och muskler att ta sig an också riktigt stora fartygsbeställningar.
Det är statliga Finlands Industriinvestering, kapitalförvaltningsbolaget Taaleritehdas och utvecklings- och finansieringsföretaget Finda som tillsammans investerar 19 nya miljoner i RMC och därigenom höjer varvsbolagets kapital till 25 miljoner. Varvsföretagets största ägare blir Taaleritehdas med litet över 20 procent av aktierna.
RMC uppstod i fjol somras ur resterna av sydkoreanska STX varv, som hade stängt några månader tidigare. Raumo stad köpte varvsområdet och gjorde det till en industripark för företag inom havsindustrin.
– Århundraden av fartygsbyggartradition i Raumo stoppas inte av ett företags nedläggningsbeslut, säger RMC:s vd Heikki Pöntynen.

Nätverk

RMC:s verksamhetsmodell bygger på ett nätverk av partnerföretag inom havsklustret i västra Finland. Självt har RMC bara ett 40-tal anställda, men i nätverket av omkring 100 partnerföretag jobbar totalt cirka 2 000 personer. Det här gör RMC flexibelt när antalet beställningar varierar – de fasta kostnaderna är mindre än om alla medarbetare skulle finnas på företagets egna lönelistor.
Enligt Pöntynen var det stadens snabba agerande som gjorde att ny verksamhet kunde komma i gång på varvsområdet praktiskt taget utan avbrott. Cirka 1 200 arbetstillfällen gick förlorade när STX stängde Raumovarvet. Staden betalade 18 miljoner euro för det 43 hektar stora varvsområdet och dess industrihallar.
– Nu kan vi konstatera att det var värt att satsa, säger Raumos stadsdirektör Kari Koski.
På området verkar i dag cirka 30 företag och 400 anställda.

Isbrytare och krigsfartyg

Kombi-isbrytare och krigsfartyg är det nya varvsföretagets specialområden. Globalt finns i dag omkring 100 isbrytare, av vilka över 60 är planerade och byggda i Finland. Den samlade isbrytarflottans genomsnittsålder är över trettio år, vilket betyder att förnyelsebehovet är stort. Samtidigt är kapaciteten att bygga nytt begränsad, vilket betyder möjligheter för de finländska varven. Vid sidan av Helsingforsvarvet är varvet i Raumo det enda som kan bygga stora isbrytare.
Under sitt första verksamhetsår har RMC utfört flera reparationsarbeten, bland annat för Tallink Silja och oljebekämpningsfartyget Louhi. Dessutom har Arctica Shippings isbrytare Otso byggts om för uppdrag i arktiska farvatten. I dessa dagar håller RMC på att slutföra arbetet med en flytande nöjespark till Förenade Arabemiraten.
Flera serviceuppdrag finns i orderböckerna också för nästa år. Företaget har ett intensionsavtal med svenska marinen om ett spaningsfartyg, men det är oklart när beställningen blir av. Varvet har också samarbetsavtal med krigsmaterieltillverkaren Patria.
– Vi jobbar hårt för att få den första fartygsbeställningen. Utsikterna är goda, men i den här branschen delar man inte ut någon silvermedalj. Samtidigt är det viktigt att den första beställningen är rätt dimensionerad för oss, så att den blir så framgångsrik som möjligt, säger Pöntynen.

"Kunnande i världsklass"

RMC hade under sitt första verksamhetsår en omsättning på 18 miljoner euro och gjorde ett positivt resultat. Findas vd Jarmo Leino ser en börsnotering av bolaget som en möjlighet i framtiden.
Näringsminister Olli Rehn (C) säger att investeringarna i Raumovarvet visar att det finns anledning att tro på bolagets potential och kunnande.
– Att varvet i Raumo breddar sin ägarbas och expanderar sin verksamhet är ett starkt bevis på den finländska marinindustrins livskraft och kunnande i världsklass även i fråga om arktisk skeppsbyggnad och byggande av andra specialfartyg, säger Rehn i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER