Ryssar och belarusier har inget i OS att skaffa

IOK är ingen politisk organisation. Fifa är ingen politisk organisation. Hur många gånger har man inte hört den devisen under senare år? Skuggorna över framtidens toppidrott växer sig allt bredare, längre och mer hotfulla.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach vill se ryssar och belarusier i OS i Paris.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
27.01.2023 18:07 UPPDATERAD 27.01.2023 18:16
Internationella olympiska kommittén meddelade tidigare i veckan att ryska och belarusiska idrottare kan få delta i OS i Paris under neutral flagg. Detta trots att Ryssland, med belarusisk hjälp och stöd, fortsätter att skoningslöst attackera och bomba sönder Ukraina i ett invasionskrig som snart hållit på i ett år. Ukraina säger att landet överväger att bojkotta OS i Paris om ryska idrottare tillåts delta.
IOK:s linje är som vanligt lika undflyende som Fifas. Linjen som Thomas Bachs organisation stakat ut är att en idrottare inte ska nekas tillträde till OS på grund av sitt pass.
”Samtidigt fortsätter ukrainska idrottare att dödas av Ryssland bara på grund av sina pass. Jag vädjar till alla inom idrotten att ta ställning nu”, skrev Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på torsdagen.
Det är väldigt lätt att hålla med Kuleba. Väldigt svårt att hålla med Bach som i likhet med Fifa:s ordförande Gianni Infantino visat att det här med mänskligt lidande och mänskliga rättigheter inte väger särskilt tungt i vågskålen då kassavalven fylls med alldeles för mycket smutsiga pengar. Fifa lämnade Qatar efter VM och även om Infantino bor kvar är det märkligt hur snabbt diskussionen om den kompensationsfond som skulle grundas för att ersätta gästarbetare och deras familjer för all död och elände skrytbygget i öknen krävde tystnat. Eller märkligt är det inte alls. Snarare alldeles väntat.
Att Asiens olympiska råd OCA bjuder in ryska och belarusiska idrottare att delta i Asiatiska sommarspelen i höst kom inte som någon överraskning. Tävlingarna ska fungera som någon sorts test för att se om det går att arrangera ett stort evenemang med ryska och belarusiska idrottare utan att säkerhetsaspekten lider.
Lämpligt nog arrangeras jättetävlingarna på kinesisk mark i Hangzhou. I Kina har statsapparaten tagit övervakningen av sina egna medborgare till en så kusligt gastkramande nivå att inte ens en mus nere i Shanghais kloaker kan släppa väder utan att det går en signal till någon av den fruktade säkerhetstjänstens otaliga servrar i Peking. Det är klart att allt kommer att kunna genomföras utan några som helst problem.
Att Kina öppnar dörrarna för Ryssland kan inte komma som en överraskning för någon. Kina känner naturligtvis till att Rysslands läge är rätt utsatt och att sträcka ut en liten hjälpande hand lär generera gentjänster som kineserna i sinom tid tvingar igenom på ett eller annat sätt.
Ryssland har i snart ett års tid sysslat med ett systematiskt utrotnings- och förstörelsekrig mot ett suveränt grannland som inte gjort något annat än att vara just granne till en historiskt sett oerhört oberäknelig nation. Ingen skillnad om det suttit tsarer, bolsjeviker eller oligarker vid spakarna. Kaoset har alltid funnits där.
En del ryska idrottare har visserligen tagit avstånd från kriget men det finns de som öppet stöder Putin och dennes krigiska visioner. Sådana idrottare har givetvis inget i ett OS att skaffa. Eller borde inte ha något där att skaffa men då nu IOK än en gång verkar ha drabbats av kollektivt solsting mitt uppe i den europeiska vintern lär det väl bli så att vi får se jublande ryssar som av ”misstag” dragit på sig färger som påminner misstänkt mycket om den ryska flaggan och med en förkärlek för bokstaven Z på kläderna i Paris. I Kina i höst lär allt gå städat till men så hyser ryssarna en enorm respekt för Kina. Med IOK, Frankrike och övriga västvärlden är det lite si och så.
Men då nu IOK än en gång verkar ha drabbats av kollektivt solsting mitt uppe i den europeiska vintern lär det väl bli så att vi får se jublande ryssar som av 'misstag' dragit på sig färger som påminner misstänkt mycket om den ryska flaggan och med en förkärlek för bokstaven Z på kläderna i Paris.
I en bättre värld tar kriget slut snart men inte ens det borde räcka för att ryska och belarusiska idrottare igen borde tillåtas i större utsträckning på den internationella scenen. Före det borde Putin och hans hejdukar betala ut skadestånd som täcker för att bygga upp allt de förstört. Fast vete tusan om ens det räcker. Det är svårt att sätta en prislapp på all död och mänskligt lidande.
Samma dilemma tycks IOK inte dras med. Men så är ju inte heller IOK en politisk rörelse. Eller hur var det nu igen.

ANDRA LÄSER