Nu tågar erotiken in i Borgå domkyrka – ”Människor ska känna sig glada, bekräftade och befriade”

Det blir ömt och erotiskt när utställningen ”Kyss” tar plats i Borgå domkyrka. Men det finns de som tycker att erotik inte passar i ett kyrkorum.

Konstnären, prästen och satirikern Kent Wistis mamma kommer från Jakobstad. Men han har aldrig tidigare ställt ut konst på det finska fastlandet.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
01.09.2022 11:02
Utställningen ställs ut från och med tisdagen den 13 september och består av 15 grafikbilder och dikter som tillsammans skapar det arrangörerna kallar ”en meditation i ord och bild över Höga visan” ur Bibeln.
– Det är en betraktelse, för det finns till exempel ingen undervisande aspekt i projektet. Det är en inbjudan för människor att gå in i sina egna tankar, säger den svenska konstnären och författaren Kent Wisti som står bakom utställningen tillsammans med prästen Susanne Dahl och poeten Maria Küchen som skrivit dikterna.
Bilderna är prints av original som bland annat består av klassiska oljemålningar, tuschteckningar och digitala teckningar skapade på Ipad.
Kent Wisti konstaterar i ett pressmeddelande att det finns en tafatthet inom kyrkan att tala om sexualitet, trots att det finns en hel bok i Bibeln (Höga visan) som ”sjunger erotikens lov”.

Nästan enbart positiv respons

”Kyss” har tidigare visats i ett sjuttiotal kyrkorum i Sverige, däribland Uppsala domkyrka. Utställningen visades också under de finlandssvenska kyrkodagarna i Mariehamn i november i fjol. Men det blir första gången som verken visas på fastlandet i Finland.
– Vi har i princip bara fått positiv respons. Även om det handlar om kyrkorum, sexualitet och erotik så har tanken hela tiden varit att göra en utställning som inte förargar eller provocerar. Människor ska känna sig glada, bekräftade och befriade efter utställningen, säger Wisti.

Vad har fåtalet som blivit arga sagt?

– De har inte tyckt att erotik passar i ett kyrkorum.
Wisti – som bland annat är känd för sina satirteckningar i Dagens Nyheter – påpekar att utställningen är anspråkslöst utformad. Kyrkobesökarna får själva bestämma om de vill ta del av bilderna eller inte, eftersom man behöver gå fram till verken för att ta en ordentlig titt, säger han.
– Det är inget som kastas i ansiktet på någon.
Höga visan ingår i Gamla testamentet och är indelad i åtta kapitel som består av kärlekslyrik.

Motbild mot porren

Höga visan handlar enligt Wisti om två ”helt jämställda personer”. En passage i texten beskriver hur det var i Edens lustgård innan syndafallet. I en tidigare intervju som HBL publicerat kallar han Höga visan för ”ett feministiskt fredsmanifest”.
Wisti hoppas att utställningen ska väcka samtal om sexualitet och jämställdhet i kyrkan, samt kritik mot objektifiering och maktstrukturer som gör det möjligt att konsumera andra människors kroppar och sexualitet.
– Utställningen är en motbild mot porren.
Utställningen ”Kyss” består av 15 grafikblad och tillhörande dikter skrivna av Maria Küchen. Dikterna har översatts till finska i samband med utställningen av poeten Hannimari Heino.
Utställningens vernissage går av stapeln tisdagen den 13 september klockan 17.30 i Borgå domkyrka, och kan ses till och med den 27 september under kyrkans öppettider.
Wisti som är verksam som stiftsadjunkt för mission i Lunds stift håller också en inspirationskväll med rubriken ”Ork att leva, mod att dö” i Borgå svenska domkyrkoförsamling på onsdagskvällen efter vernissagen.

ANDRA LÄSER