Fem klassiska VM-finaler

VM-finalen 2022 kan ha varit den bästa någonsin. HBL listar fem stora finaler genom tiderna.

Finalen 2022 är redan en klassiker.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
18.12.2022 21:00
2022
Argentina-Frankrike 3-3, 4-2 efter straffar.
En match som hade precis allt och lite till. Osannolik dramatik. Kylian Mbappe är den första spelaren att göra hattrick i en VM-final och ändå förlora. Lionel Messi fick sin stora titel.
2006
 Italien-Frankrike 1-1, 5-3 efter straffar
En match där den store Zidane tackade för sig med att tyvärr skalla ut sig ur finalen då Marco Materazzi förolämpat honom på ett sätt Zizou inte kunde tolerera. I straffläggningen brände David Trezeguet en straff medan Italien satte samtliga fem. Fabio Grosso satte den avgörande straffen.
1966
England-Västtyskland 4-2 efter förlängning
Wolfgang Weber kvitterade till 2-2 i slutminuten men i förlängningen steg Geoff Hurst fram. Hans segermål till 3-2 är ett av de mest omdebatterade i VM-historien. Var bollen inne eller inte? Hur som helst. England vann VM. För första och hittills sista gången.
1954
Västtyskland-Ungern 3-2
Sällan har ett lag varit större favorit än Ungern, som var mer eller mindre oslagbart på den här tiden, i en VM-final. Tyskland gavs inte stora chanser mot Pustans söner  med de superba Kocsis och Puskas i spetsen. Ungern gjorde 2-0 på åtta minuter men tyskarna kom tillbaka och Helmut Rahn satte 3-2 med sex minuter kvar att spela. En jätteskräll.
1974
Västtyskland-Nederländerna 2-1
Nederländerna hade Cruyff och Neeskens, hemmanationen Vässtyskland Beckenbauer och Müller. Och det var Müller, också känd som Der Bomber, som gjorde det avgörande målet. Sammanlagt blev det 68 mål på 62 landslagsmatcher för Bomber som gick ur tiden i fjol.

ANDRA LÄSER