Cellofest bjuder på gräddan av Nordens bästa cellister

Cellofest i Helsingfors som arrangeras för tredje gången har etablerat sig som en festival som också är känd utomlands. I år bjuder den på ett starkt nordiskt inslag av cellister.

Den svensk-danska cellisten Andreas Brantelid är en av stjärnorna på årets Cellofest.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
26.01.2023 17:11 UPPDATERAD 26.01.2023 17:17
– Vi har inte gjort mycket reklam för Cellofest, men det finns en efterfrågan på en festival av det här slaget. När vi började 2019 hade vi inte så höga förväntningar, men vi märkte snabbt att publiken hittade till våra konserter. Också då vi ordnade festivalen på distans under coronapandemin var det många som tittade på våra streamade konserter, säger den konstnärliga ledaren Martti Rousi.
Han upplever att det är lätt att sätta samman ett program utifrån ett instrument som cello, ett instrument som alla kan ta till sig. Finland har ett rykte som ett land med högklassiga cellister.
– Vi har en mycket hög och bred internationell nivå på våra cellister och det finns också ett intresse hos utländska cellister att studera i Finland. En annan orsak är att Ode och Musikhuset ligger nära varandra. Det är ett trumfkort.

ANDRA LÄSER