Befälhavare misstänks för brott när ung man föll överbord

Fartygets personal reagerade inte på ögonvittnesskildringar som gjordes gällande att en ung man fallit i havet från Baltic Princess. Nu misstänks befälhavaren för brott.

Baltic Princess
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
25.01.2023 18:34 UPPDATERAD 26.01.2023 07:19
I november 2022 föll en man i 20-årsåldern i havet från passagerarfartyget Baltic Princess. 
Ögonvittnen såg mannen klättra upp på ett räcke på yttre däck vid klockan tre på natten. När de inte fick syn på honom bara minuter senare antog de att han fallit överbord och påkallade därför personalens uppmärksamhet.
”Den försvunna personen hade klivit upp på fartygets räcke och fallit i havet därifrån nästan omedelbart”, skriver Västra Finlands sjöbevakningssektion i ett utlåtande på onsdagen.
Sjöbevakningen inledde omedelbart efter anmälan en förundersökning om fallet. Nu lämnas fallet över till Ålands åklagardistrikt för åtalsprövning eftersom befälhavaren misstänks för brott, närmare bestämt för ”underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap samt för försummelse av räddningsåtgärd”.
Sjöbevakningen anser att räddningsinsatsen dröjde eftersom befälhavaren och personalen inte hade ”någon bekräftad iakttagelse om att personen hade fallit överbord”. Det gick fyra timmar från den sista observationen av mannen till att myndigheter larmades.
– Övervakningskamerorna har inte visat att han skulle ha fallit eller hoppat i havet, sade Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd en dryg vecka efter det skedda.
I ett skriftligt svar till HBL avböjer Tallink Silja att kommentera fallet och vilka åtgärder rederiet vidtagit.
”Vi har inget att tillägga eller kommentera”, skriver Marika Nöjd.

ANDRA LÄSER