Ny regel i Sverige: Hockeyklubbar måste också ha damlag

Samtidigt som Espoo United dumpar sitt damhockeylag på grund av ekonomiska orsaker går man åt helt motsatt håll i Sverige. För att alls få tillåtelse att spela på någon av de tre högsta serienivåerna krävs att klubbarna också satsar på juniorer och damer.

Oviss framtid. Kärpät kammade hem segern i fjolårets FM-serie medan Espoo Uniteds damer med bland andra Annina Rajahuhta och Tea Villilä tog silver. Nu är det oklart hur och om Esbodamerna alls kan delta i årets serie.
17.08.2017 06:04
Tidigare i veckan briserade nyheten att det ständigt krisande Espoo United gör sig av med sin damverksamhet både inom basket och ishockey. Basketen tas över av Honka medan hockeylagets framtid fortfarande är oklar.
Uniteds ägare Jussi Salonoja motiverar beslutet med att bägge de regerande FM-silverlagen bara kostar och inte generar några inkomster.
Medan diskussionen om dam- jämfört med herridrott går het i Finland tar man stora målmedvetna steg åt det motsatta hållet i Sverige.
– Hos oss är det så att klubbarna på de tre högsta herrnivåerna i fortsättningen inte kommer att beviljas någon licens om de inte har både ungdoms- och damverksamhet, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.
Östblom berättar att årsmötet tidigare i sommar enhälligt fattade det här beslutet som träder i kraft om ett år.
– Ska man spela i de högsta herrserierna ska man också ha ett damlag, slår Östblom fast.
Ekonomiska beslut. Espoo Uniteds Jussi Salonoja lägger ner damverksamheten, både inom basket och ishockey.

Stöter ni på något motstånd från klubbarna i de här frågorna?

– Det kan jag inte påstå. Diskussionen här gäller inte dam- och herrperspektivet. Den handlar om att de stora klubbarna ska driva ishockeyns sak och det här var ett enhälligt beslut.
Licenskravet kommer alltså att gälla SHL-klubbarna, Allsvenskan och division 1. Exakt hur ekonomin och sponsorpengarna delas upp inom klubbarna lägger sig förbundet inte i, men det ska alltså finnas möjlighet för damer och juniorer att spela hockey inom ramen för de stora klubbarnas verksamhet.
– Sedan kan det ju hända att det på alla håll inte finns ett spelarunderlag för till exempel damer, och då är det en annan sak, säger Östblom, som inte blir glad över att höra om händelseförloppet inom Esbohockeyn de senaste dygnen.
– Det låter ju väldigt ledsamt om man tappar lag och spelare på ett sådant här sätt.
Innan Östblom tog över som tävlingschef på förbundet var han assisterande tränare för Damkronorna och har därför koll också på det finländska landslaget.
– Den finländska damhockeyn är ju fantastisk på landslagsnivå. Hockeyn håller hög nivå och om den hamnar i kris på grund av ekonomiska frågor känns det tufft.

"Använd bondförnuft"

På det finländska ishockeyförbundet finns det inga planer på att göra som i Sverige och kräva dam- och juniorverksamhet av klubbarna.
– Jag tror att det kanske i något skede kan bli aktuellt med någon liknande lösning men jag tror inte på tvång. Vi har redan nu stränga licensregler för ligaklubbarna och man måste använda bondförnuft. Vi ska göra det möjligt för klubbarna att spela ishockey, inte göra det svårare för dem, säger Matti Nurminen, vd på ishockeyförbundet.
Nuläget i Esbo beskriver Nurminen som svårt.
– Man borde få till stånd en långsiktig lösning, så att situationen för hockeyn i Esbo inte förändras vart och vartannat år.

Tror du att Esbos hockeydamer spelar i ligan i höst när den kör i gång?

– Jag tror och hoppas men situationen är problematisk.
Från förbundshåll och inom Espoo United har man uttalat sig positivt om lagets möjligheter att spela i ligan när damernas säsong kör i gång i höst. Exakt hur det ska gå till finns det dock inga svar på. Rykten om att HIFK skulle vara intresserat av ta över verksamheten har också florerat.
– Att hockeyverksamheten för damer inom Espoo United fortsätter är viktigt för hela den finländska hockeyn, men inga officiella förhandlingar förs, säger Jukka Valtanen, vd för HIFK-hockey, till HBL.
På frågan om man i Finland kunde införa liknande licensregler som i Sverige beträffande dam- och juniorhockey resonerar Valtanen i samma banor som hockeyförbundets Nurminen – positiva men rätt så vaga.
– Jag tror nog att det för alla ligaklubbar är viktigt att damhockeyn mår bra, säger Valtanen.

ANDRA LÄSER