Håll andan och bered dig på förseningar – det största gatuarbetet någonsin i Helsingfors inleds snart

Under den kommande stora upprustningen av Mannerheimvägen drabbas alla som rör sig där. Men ett körfält i vardera riktning kommer att hållas öppet fram till 2025.

Mannerheimvägen i Helsingfors. Arkivbild.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
02.02.2023 16:27 UPPDATERAD 02.02.2023 18:44
Om en månad, den 6 mars, inleds det största gatuarbete som någonsin gjorts i Helsingfors. Nämligen renoveringen av Mannerheimvägen.
Det här är en upprustning som en del invånare bävar för.
– Det kommer helt säkert att bli köer, det går inte att undvika. Men förhoppningsvis leder det även till att de som kan börjar använda alternativa transportmedel som kollektivtrafik, sade Liisa Taskila, enhetschef på staden till HBL i höstas.
Det går inte att stänga av hela Mannerheimvägen under arbetet. Därför kommer en körfil i bägge riktningar att användas hela tiden.
Renoveringen sker i etapper. Först jobbar man mellan Posthuset och Runebergsgatan. År 2024 förflyttar sig arbetet till Mannerheimvägens avsnitt mellan Runebergsgatan och Grejusgatan.
Arbetena påverkar både fotgängare, cyklister, dem som åker kollektivt och bilister. Trafikarrangemangen kommer att ändras många gånger under de kommande åren.
Till exempel kommer spårvagnslinjerna 4 och 10 att köra via Tölö i stället för på Mannerheimvägen.
Utgångspunkten för renoveringen, som väntas kosta 40 miljoner euro, är att gatan behöver rustas upp. Det gäller både vägbeläggning, spårvagnsskenor och rör och kablar under jord. Många av dem är från början av 1900-talet.
Den bro som korsar Banan mellan Kiasma och Lilla Parlamentet ska också rustas upp.
Hela renoveringsprojektet beräknas vara klart 2025.
Renoveringen av Mannerheimvägen

ANDRA LÄSER