Maria Ylipää är huvudrollsinnehavare i Chess

Maria Ylipää återvänder till musikalvärlden. Efter en paus på två år blir Maria Ylipää åter musikalstjärna, nu som Florence i Chess, som har premiär nästa år i september

På schackbrädet. Maria Ylipää är Florence i Chess.
Rollen som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla blev ett kraftprov för Maria Ylipää. Efter att ha spelat Kristina i Helsingfors, Göteborg och Stockholm insåg Ylipää att hon ville göra något annat än musikaler.
Men nu återvänder hon till Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikalvärld. Chess var duons första musikal och hade urpremiär 1986.
– Jag har aldrig sett Chess. Men jag har sjungit den i konsertversion på Sibeliushuset i Lahtis, säger Ylipää.
– Nu hungrar jag efter musikalversionen.
På måndag är det dags för ett första smakprov. Då uppträder Ylipää med låten Inte jag (Someone else’s story) på Folktingets stora fest. Tillställningen arrangeras på Svenska Teatern och direktsänds i tv.
Chess utspelar sig under det kalla kriget på 1980-talet och ramberättelsen kretsar kring en amerikansk och en sovjetisk schackspelare. Florence är assistent till den amerikanske spelaren och en mycket skicklig schackspelare själv.
Vid urpremiären på Chess i London 1986 spelades Florences roll av Elaine Page.
Svenska Teaterns uppsättning av Chess regisseras av Maria Sid.
– Att hitta moderna musikaler är svårt men Chess är en sådan och dessutom en som vi får sätta vår egen stämpel på, säger Maria Sid.
– Musiken är fantastisk och beskriver vad som händer med oss när vi är utsatta.
– Librettot handlar om kärlek och makt, och hur man ska bete sig när man saknar en utväg.
Benny Andersson och Björn Ulvaeus kommer inte att vara med om repetitionerna och de har inte varit med om att välja skådespelare till rollerna.

Artikeln har uppdaterats 11.40

Chess första gången i Finland

Chess uruppfördes i West End i London 1986 och spelades för första gången på svenska 2002. Sedan dess har Anders Eljas gjort en ny orkestrering anpassad för en mindre scen. Svenska Teatern är den första professionella teatern som uppför den här versionen.
Musikalen har satts upp i över 20 länder världen över. I Finland har den aldrig spelats tidigare.
Chess har premiär på Svenska Teatern 8 september 2018. Biljettförsäljningen inleds 27 november 2017.
ANDRA LÄSER