Idrotten vill locka tillbaka publiken – vd Valtanen berättar varför HIFK lyckas där andra misslyckas

Det finns inga genvägar för att locka tillbaka publiken efter idrottens undantagstillstånd. Hockey-HIFK:s vd Jukka Valtanen säger att klubben lyckats sälja slut båda sina hemmamatcher tack vare långsiktigt arbete som gett lojala och engagerade supportrar.

HIFK-kaptenen Teemu Tallberg jublar tillsammans med supportrarna då HIFK inledde säsongen i torsdags.
21.09.2021 07:36
Coronarestriktionerna lättade för några veckor sedan i huvudstadsregionen och Nyland. Beskedet kom lagom inför seriestarterna i de olika bollsporterna som avgörs inomhus också om även fotbollen påverkades av regionförvaltningsverkets beslut.
För tillfället gäller 50 procents-regeln i huvudstadsregionen och Nyland vilket betyder att publikkapaciteten får fyllas till hälften under matcher och tävlingar.
Men trots att publiken är välkommen tillbaka till läktarna efter en paus på nästan ett år och idrotten ser ut att så småningom kunna återgå till något av ett normalläge efter drygt 18 månader av undantagstillstånd är det många arrangörer som kämpar med sviktande publiksiffror.
Både handbollen och fotbollen har haft svårt att få sina supportrar att återvända till läktarna i samma utsträckning som under tiden före coronaviruset. Varken fotbollsligorna eller handbollsserierna har kommit i närheten av den publikkapacitet som tillåts.
Däremot har HIFK:s ishockeylag sålt slut sina båda hemmamatcher i Ishallen i höst.
Men Jukka Valtanen, vd för Hockey-HIFK Ab, har ingen enkel universallösning som fungerar för alla klubbar och alla grenar för att locka publiken tillbaka till hallen och han är lite avvaktande i sin egen bedömning om hur bra klubben lyckats i höst. Avgörande blir hur publiken hittar tillbaka då restriktionerna lättar och kapaciteten höjs till 75 eller 100 procent.
– Vi har sålt samtliga biljetter till våra två första hemmamatcher och vi hade kunnat sälja flera. Det ska bli intressant att se vad publiksiffran blir då vi får ta in mera åskådare, säger Valtanen.
– Med hälften av biljetterna sålda täcker vi kostnaderna för hemmamatcherna. Vi ska komma ihåg att vi sålt drygt 3 000 säsongkort som gör att vi klarar oss över sommarmånaderna. Matchbiljetterna är viktiga för att täcka kostnaderna som uppstår under säsongen som spelarlöner, personalkostnader, resor med mera, säger Valtanen.
Valtanen stod själv vid dörrarna på Nordenskiöldsgatan i onsdags då IFK spelade säsongens första hemmamatch.
– Det var många kära återseenden mellan åskådarna och det syntes att folk har ett behov att samlas och umgås. För mig var det en emotionell upplevelse att se så många glada människor komma till hallen, säger Valtanen.
– Efter att ha spelat i en spökhall förra säsongen kändes det fint att få publiken tillbaka.

Varför har ni lyckats där andra inte lyckats och haft slutsålda matcher i höst?

– Jag tycker det här visat att IFK-gemenskapen blir tajtare och starkare då vi lever i tuffa tider. Det är något vi ska vara ödmjuka inför och inse hur privilegierade vi är att ha så fina och lojala supportrar och samarbetspartner, säger Valtanen.
– Det här är ett arbete som börjat på 1960-talet och som vi hela tiden arbetar för. Klubben har långa anor och traditioner och de ska vi värna om, fortsätter han.
IFK har lyckats skapa starka band till sina supportrar och supportrarna ger sitt stöd åt klubben och laget i vått och torrt. Något som syntes efter höstens första hemmamatch mot Lukko.
– Jag tror jag aldrig sett människor gå hem från hallen efter en förlust så glada som våra supportrar gjorde. Det stöd, den förståelse, den goda viljan och det tålamod våra fans och samarbetspartner visat gör mig helt mållös, säger Valtanen.
IFK har lyckats med det alla idrottsföreningar drömmer om, har som mål och siktar på – att vara en oerhört viktig del av väldigt många människors liv. Det är enligt Valtanen den avgörande faktorn då publiken hittat tillbaka till läktarna.
De två senaste säsongerna har gett HIFK-Hockey Ab en sammanlagd förlust på 1,345 miljoner euro och att spela inför halvtomma läktare är inte heller en ekonomiskt hållbar lösning.
– Vi har två oerhört ekonomiskt tunga säsonger bakom oss. Det stöd vi fick från staten är förstås oerhört viktigt och det har hjälpt oss mycket. Men det stöd våra samarbetspartner och säsongkortsinnehavare visat oss är ovärderligt. De har valt att inte kräva tillbaka de pengar de hade rätt till utan stött oss med dem i stället, säger Valtanen.

HIFK spelar sin nästa hemmamatch på torsdag då Åbolaget TPS besöker Ishallen.

ANDRA LÄSER