Blues i konkurs: "Det finns en strimma hopp"

Blues försöker fortfarande undvika konkurs. Ligans tålamod är dock på upphällningen.– Vi utgår från att det är femton lag i ligan, säger Ligans ordförande Vesa Puttonen till HBL.

Blues spelare tog farväl av publiken efter sista hemmamatchen.
Marcus Lindqvist
21.03.2016 19:30 UPPDATERAD 21.03.2016 20:57
Esbo tingsrätt försatte Blues bakgrundsbolag Ishockey Esbo i konkurs – men det finns fortfarande ett sista halmstrå. Om Ishockey Esbo kan betala sina miljonskulder inom åtta dagar kan bolaget undvika konkurs.
– It ain't over until the fat lady sings, som det heter, säger hallbolaget Esars vd Patrik Ekman till HBL.
– Jag hoppas på alla sätt att Blues överlever, men ekonomin måste fås i ordning.

Ny finansiär

Esar är en av de största ägarna i Ishockey Esbo och hyr ut Blues hemarena Metroarenan till laget. Esar hyr i sin tur Metroarenan av Tapiolan Monitoimiareena Oy, som ägs av före detta storägaren i Blues Jussi Salonoja.
Under måndagens konkursförhandlingar framkom det att en utomstående finansiär preliminärt kommit överens om att köpa hallbolaget Esar. Om affären går i lås får Blues enligt Ishockey Esbos ordförande Tage Johansson 600 000 euro. I det skedet finns det två andra potentiella finansiärer som är redo att skjuta till 600 000 respektive 300 000 euro.
Tingsrätten ansåg inte att finansieringsplanen var tillräckligt tillförlitlig och väl dokumenterad, utan försatte Ishockey Esbo i konkurs på begäran av de största fordringsägarna Skatteverket och arbetspensionsbolaget Elo. Blues har dock enligt lag åtta dagar tid på sig att betala sina skulder och övertyga fordringsägarna om att dra tillbaka sina skulder.
– I praktiken måste skulderna betalas i sin helhet, säger advokat Tommi Kemppi som utsetts till konkursboets förvaltare till HBL.
– Men Ishockey Esbo förhåller sig optimistiskt till att de klarar det och jag ger dem arbetsro. I vanliga fall brukar fordringsägarna dra tillbaka sin konkursansökan om skulderna betalats. Det har hänt.

Ingen kommentar

Ishockey Esbos bakgrundskrafter har varit tystlåtna under konkursförhandlingarnas gång. Patrik Ekman vägrar att kommentera förhandlingarna med utomstående finansiärer utan ber om att få återkomma till saken på torsdag. Så här hälsar Tage Johansson då HBL ber om en kommentar:
– Bolaget har ingen legal styrelse mera. Jag har ingen talerätt för företaget sedan klockan 14 juridiskt sett, sms:ar Tage Johansson.
Esar befinner sig en prekär situation om Ishockey Esbo går i konkurs. I sin godkända ansökan om företagssanering räknade Esar nämligen med intäkterna för Blues hallhyror.
– Det är sant att vi räknat med en liten inkomst. Nu måste vi utvärdera läget igen. Hittills har Blues dock bara inverkat negativt på Esars resultat, säger Ekman.

Blues vann FM-silver för fem år sedan

Blues föregångare Kiekko-Espoo tog upp steget till ishockeyligan våren 1992.
Laget bytte namn till Blues 1998.
För fem år sedan, våren 2011, vann Blues FM-silver efter att ha inlett slutspelet i första omgången. Blues slog ut Kärpät, Ässät och JYP innan HIFK tog hem finalserien med 4–0 i matcher.
Blues vann FM-silver även 2008.
Det nuvarande aktiebolaget bakom laget, Ishockey Esbo, grundades 2012.

Slut på ligahockeyn

Ligans tålamod börjar ta slut. Blues hela säsong har varit en fars från början till slut och ligan vill ha klara besked om klubben har ekonomiska förutsättningar för att spela i ligan.
– Hittills har vi utgått från att det är sexton lag i ligan nästa säsong, men nu börjar vi planera matchschemat utgående från femton lag. Det är ingen enkel process att göra matchprogrammet, säger ligans ordförande Vesa Puttonen.
Mikkelin Jukurit avancerar till ligan nästa säsong och tanken var att det är sexton lag på den högsta serienivån. Men om Blues går i konkurs blir det precis som den här säsongen femton lag.
– Med den information som vi har i dag spelar Blues inte i ligan mera. Men det finns en liten strimma av hopp. Vi håller utan vidare dörrarna öppna i åtta dagar till.
Under hela Kiekko-Espoos och Blues ligahistoria har ligaverksamheten inbringat förlust. De tre senaste säsongerna har Blues förlorat mer än 3,8 miljoner euro. Under konkursförhandlingarna lade dock Tage Johansson enligt Ilta-Sanomat fram dokument som visar att kassaflödet – efter att mer än hälften av spelarna lämnat laget och ersatts med A-juniorer – nu är positivt.
– Om Blues undgår konkurs måste klubben ändå uppfylla licenskriterierna för att få spela i ligan nästa säsong, säger Puttonen.

ANDRA LÄSER