Ukraina rycker närmare Cherson

Ukrainska trupper närmar sig Cherson, och slaget om den strategiska staden närmar sig. Samtidigt kommer rapporterar om att ryska reservister övar i Belarus på grund av bristande logistik i Ryssland.

Ukrainska soldater under övning på övertagna ryska stridsvagnar av modell T-72 i norra Ukraina, 28 oktober 2022. Arkivbild.
05.11.2022 11:50
Ryska styrkor övar i Belarus på grund av brist på övningsledare, ammunition och anläggningar i Ryssland och får sannolikt kämpa för att lyckas utbilda de reservister som ska mobiliseras samtidigt som höstens inkallade ska göra värnplikten. Det skriver det brittiska försvarsministeriet i sin senaste underrättelserapport på Twitter.
Det var den 21 september som Rysslands president Vladimir Putin meddelade att 300 000 reservister kallas in i en så kallad delvis allmän mobilisering, något som krävt sina ansträngningar när det kommer till utbildningsinsatser. Den 1 november väntas ytterligare 120 000 påbörja sin värnplikt.
Enligt underrättelserapporten har de nyligen mobiliserade soldaterna sannolikt fått minimal utbildning eller ingen utbildning alls, då mer erfarna militärer har satts in för att strida i Ukraina och flera av dem troligen dödats i kriget, enligt brittiska försvarsministeriet. En utplacering av sådana styrkor har därmed en liten påverkan på Rysslands offensiva stridsförmåga, enligt rapporten.

Slaget om Cherson

Samtidigt väntas den ryska militären att återuppta sin offensiv i Donbassregionen med mobiliserade soldater, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i sin senaste lägesanalys, som tillägger att Ryssland "troligtvis inte kommer att nå några signifikanta framgångar".
I den södra delen av landet rycker Ukraina allt närmare den strategisk viktiga staden Cherson. Enligt ISW förbereder de ryska styrkorna en kontrollerad reträtt från den nordvästra delen av Chersonregionen, troligtvis för att undvika en framtvingad sådan senare.
Vissa vägspärrar lämnas och utrustning flyttas samtidigt som de ryska trupperna ska förbereda nya försvarslinjer och även sätta upp positioner på den östra sidan om floden Dnepr, skriver tankesmedjan.

Stridsvagnar till Ukraina

Till Ukraina kommer nu också snart ytterligare militär hjälp från Nederländerna, Tjeckien och USA som tillsammans ska förse Ukraina med stridsvagnar av typen T-72.
Det rör sig om 90 tjeckiska fordon från Sovjettiden, som kommer att rustas i Tjeckien. En amerikansk säkerhetskälla uppger för Politico att de ska få nya sikten, kommunikationssystem och pansar.
Kiev har velat ha modernare stridsvagnar från USA och Tyskland, men båda länderna har varit skeptiska till att skicka sådana.
I det aktuella paketet betalar USA och Nederländerna för upprustningen av 45 T-72 vardera, som ska börja levereras innan årsskiftet. I det amerikanska stödpaketet, värt 400 miljoner dollar, ingår enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon pengar till luftvärnsrobotar, 1 100 drönare av typen Phoenix Ghost, 40 båtar och pengar för att utrusta 250 pansarterrängbilar.

ANDRA LÄSER