Mänskliga rättigheter lyser med sin frånvaro i Esbo

14.10.2021 13:30
Min svårt funktionshindrade vuxna son sändes som en bumerang hem från HUS' röntgen. Det gick inte att lyfta honom, 47 kilo, upp på röntgenbritsen! Det fanns ingen lyftanordning och ingen människa som tillsammans med hans egen vårdare kunde få upp honom på bordet. Hela dagen hade gått i spänning. Onödigt dyr FPA-taxi fram och tillbaka och vårdarens dyrbara tid i dessa spartider.
Om en vecka på nytt! Kanske det är bäst att min sons far, 78 år, ställer upp? Han lyfter min son hur som helst! Inte skall väl min son behöva släpa med sig sin lyftanordning från boendet? Själv föreslog han ambulans!
Häpnadsväckande är att man på Jorvs fina sjukhus HUS lab (ultraljud) inte kan röra sig i rullstol. Så sa vårdaren när jag beställde tid. Men på Alberga hälsostations HUS-röntgen kan de däremot ta emot en person i rullstol. Hon lät tveksam men lovade att det lyckas på något sätt trots att de inte har en lyftanordning.
Det löftet höll inte! Min son blev åter igen medveten om hur annorlunda han är. Så avvikande att man inte ens får upp honom på hälsocentralens röntgenbord!
Jag har förstått att det åtminstone inte på Esbo stads hälsostationer Stora Äpplet och Hagalund finns lyftanordningar till hands. Vårdarna är förbjudna att lyfta en funktionshindrad person utan anordning. Är det alltså meningen att funktionshindrade aldrig blir undersökta liggande på en brits? Så där som vi andra.
Jämlikheten och de mänskliga rättigheterna lyser med sin frånvaro i rika Esbo!

Christina af Hällström-Kuosma,

Esbo

ANDRA LÄSER