Putin ringde Argentinas president och Ovejtkin hyllade Messi

Argentina är världsmästare i fotboll. Efter guldet ringde Rysslands president Vladimir Putin till sin argentinske kollega, president Alberto Fernández. – De förtjänade segern, säger Putin.

Rysslands president Vladimir Putin.
20.12.2022 06:48
Putin uttalade sig om VM-finalen i Qatar när han besökte den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko i Minsk på måndagen.
– Jag såg andra halvlek när ställningen redan var 2–2. Jag såg förlängningen och sedan kunde jag, så klart, inte låta bli att ringa Argentinas president och gratulera honom. Jag vet att Argentina är en fotbollsnation, människorna där älskar verkligen sina spelare, säger Putin enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Det ryska landslaget skulle spelat playoff för att försöka nå fotbolls-VM i Qatar, men blev uteslutet i och med Rysslands invasion av Ukraina.
En annan ryss som var nöjd över Argentinas VM-guld var ishockeyspelaren Aleksandr Ovetjkin, till vardags i Washington Capitals.
Den ryske målsprutan – NHL:s näst bäste målskytt genom tiderna – är sedan länge tillbaka ett stort fan av Lionel Messi och efter VM-finalen publicerades gamla bilder på de två tillsammans på sociala medier.
– Jag var väldigt exalterad. Alla vet att han (Messi) är min favoritspelare och att till slut få se honom nå sin dröm och vinna VM… det är stort för honom och jag är glad för hans skull, säger Ovetjkin enligt AP.
Ovetjkin hör till president Putins mest lojala anhängare och har flera gånget offentligt uttalat sitt stöd till honom. 
Argentina vann VM-finalen mot Frankrike efter straffar.
Guldet firas vid obelisken i Buenos Aires.
Över två miljoner människor samlades i centrala Buenos Aires för att fira landets första titel på 36 år.
VM-guldet firas i ett sommarvarmt Buenos Aires.
Argentina befinner sig igen en djup ekonomisk kris och nästan hälften av befolkningen lever för närvarande under fattigdomsgränsen. Inflationen närmar sig 100 procent och landet som ännu i början av 1900-talet var ett av världens rikaste går en oviss framtid till mötes. Årtionden av vanstyre och en utbredd korruption har lett till en djup ekonomisk kris. VM-titeln skänker en viss tröst till det fotbollstokiga landet.

ANDRA LÄSER