Nya oroligheter blossar upp kring Gaza efter lugn dag

Ett bräckligt lugn återvände till Gazaremsan på tisdagsmorgonen, efter en natt med intensiv raketbeskjutning från området mot Israel med israeliska flygattacker som svar. Men på tisdagskvällen började oroligheterna igen.

En palestinsk flicka tittar ut från familjens hus på tisdagen mot rester av Hamasledaren Ismail Haniyas högkvarter i Gazaremsan.
Vid klockan åtta finsk tid på tisdagskvällen ljöd åter flyglarmen i israeliska områden nära gränsen till Gazaremsan sedan en raket avlossats från den palestinska sidan, enligt israeliska tidningen Haaretz. En explosion hördes men raketen tycks ha fallit utan att orsaka några skador. Islamiströrelsen Hamas och Islamiska jihad, en annan väpnad grupp i Gazaremsan, nekar till att ha med raketen att göra och hävdar att den var ett "individuellt" initiativ.
Tidigare under kvällen hade flera palestinier tagit sig igenom gränsstängslet till Israel, enligt militären. De greps och återfördes till andra sidan gränsen.
Dessutom skickades ballonger med brandbomber in över Israel, men bränderna släcktes utan att de orsakat större skador.

"Mycket kraftfullt"

Enligt den israeliska militären sköts totalt omkring 60 raketer mot Israel från Gazaremsan under måndagen och natten mot tisdagen. Detta trots besked från Hamas om att ett avtal om eldupphör nåtts via egyptisk medling med verkan från 22.00 finsk tid på måndagskvällen.
Israel svarade med att attackera runt 15 nya mål i Gazaremsan under natten, däribland vad man beskriver som en av Hamas militäranläggningar och ett mål tillhörande Islamiska jihad.
Enligt en palestinsk säkerhetskälla genomförde Israel omkring 80 angrepp mot området.
– Vårt svar var mycket kraftfullt – mycket, mycket kraftfullt, säger den israeliske premiärminister Benjamin Netanyahu under sitt besök i Washington.
– Hamas behöver förstå att vi inte kommer att tveka att gå in (i Gazaremsan) och ta alla nödvändiga steg, fortsätter han.
Hamasledaren Ismail Haniyas högkvarter i Gazaremsan attackeras under måndagskvällen.

Sju skadade

Vid sextiden på tisdagsmorgonen finsk tid lugnade sedan läget ner sig i Gazaremsan.
Uppgifterna om eldupphör – som inte kommenterats av Israel – kom efter det att Israel under måndagskvällen slagit till mot Hamasledaren Ismail Haniyas högkvarter liksom många andra mål runtom i Gazaremsan.
Sju personer skadades, enligt hälsomyndigheten i Gaza. Inga dödsfall har rapporterats från någon av sidorna i konflikten.
Upptrappningen inleddes sedan en långdistansraket avfyrats tidigare under måndagen från den palestinska enklaven och skadat sju personer då den slog ner norr om Tel Aviv.
Netanyahu, som även är försvarsminister, avbröt på tisdagen sitt besök i USA för att flyga hem till Israel. Han står inför en svår utmaning i valet den 9 april och pressas på hemmaplan att agera med hård hand mot Hamas.

ANDRA LÄSER