Linda Sällström: Skönt att få göra mål och hitta tillbaka till mitt spel

Finland har inlett VM-kvalet med två segrar på två matcher. På tisdag väntar en ödesmatch mot Irland. – Den matchen är en bra mätare för oss och visar var vi för tillfället står, säger Linda Sällström som sköt segermålet mot Georgien.

Linda Sällström sköt själv 0–1 och spelade fram Sanni Franssi till 0–2-målet då Finland besegrade Georgien i VM-kvalet.
Filip Saxén
21.10.2021 20:36 UPPDATERAD 21.10.2021 20:55
Linda Sällström visade att hon är på väg tillbaka till toppformen efter en minst sagt jobbig säsong.
Då Finland tog en programenlig seger i bortamatchen mot Georgien i VM-kvalet gjorde Sällström inte bara mål. Hon glimtade till vid flera tillfällen, visade att hon har kvar sin snabbhet och var förstås nöjd över att laget fortsätter obesegrade i VM-kvalet efter två matcher.
– Det här var inte någon lätt match för oss. Det är inte lätt att spela mot en motståndare som bara försöker söndra spelet och som spelar tid direkt från start, säger Sällström till HBL efter matchen.
– Dessutom var det här nog den sämsta planen jag någonsin spelat på. Den var helt katastrofalt dålig.
Alla ingredienser fanns med andra ord för en jobbig kväll i Tbilisi. Men till slut kunde det finländska laget ta en komfortabel 3–0-seger och fortsätta jakten på en plats i VM-slutspelet i Australien och Nya Zeeland.
Alla tiders finländska landslagsmålskytt Linda Sällström visade som så många gånger förr vägen för laget då hon satte det förlösande 1–0-målet från distans efter dryga kvarten.
– Det känns otroligt bra och det är skönt att få göra mål och att börja hitta tillbaka till mitt eget spel, säger hon.
Sällström har haft en tung säsong sedan hon återvände till Finland för spel i HJK efter sin långa sejour utomlands. Hon har lidit av skador och inte kunnat prestera på den nivå hon är van vid och då inte heller laget nådde framgångar har det varit rätt tungt för 33-åringen som nu gjort 49 mål i landslaget.
Mot Georgien visade hon upp sin starka löpning och hade bra tajmning i sitt spel. Mot ett lag som bara försvarar är det så gott som omöjligt för Finland att kunna spela på sina styrkor. Men i den 68:e minuten fick Finland chansen att kontra då hemmalaget stod för ett av ytterst få strukturerade anfall i matchen.
Sällström vann en löpduell till höger och spelade sedan fram anfallskollegan Sanni Franssi som satte 0–2.
– Det var riktigt skönt att kunna spela som jag gjorde i dag. Det har varit rätt tungt länge för mig. Skönt att det nu verkar börja lossna för mig, säger hon.
Finland inledde VM-kvalet med att besegra Slovakien med 2–1 på hemmaplan och följde upp den segern med att slå Georgien med 3–0 efter att Emmi Alanen fastställt slutresultatet från straffpunkten.
– Det har varit två väldigt olika matcher. Det var kanske lite onödigt att släppa in ett mål mot Slovakien. I dag var det kul att så många fick speltid, säger Sällström.
Landslagstränaren Anna Signeul gav chansen åt fyra spelare som inte brukar finnas i öppningsuppställningen att spela från start i Tblisi.
Storstjärnan Natalia Kuikka stannade i Finland för att vila och ladda upp inför tisdagens tuffa hemmamatch mot Irland medan också Tuija Hyyrynen, Sanni Franssi och Ria Öling inledde på bänken då Elli Pikkujämsä, Nora Heroum, Essi Sainio och Amanda Rantanen fick chansen från start.
På torsdag står Irland för motståndet och efter det blir det match mot gruppens favorit Sverige.
– Matchen mot Irland möter vår nuvarande nivå och den kampen kommer att visa var vi står för tillfället, säger Sällström.
Innan det ska laget få njuta av segern över Georgien en alldeles kort stund innan de sätter sig på flyget för att återvända till Finland.
– Det finns mycket att fira här, säger Sällström glatt.
– Tinja-Riikka Korpela spelade i dag sin 100:e match i landslaget, Nora Heroum sin 80:e och Essi Sainio sin 50:e, fortsätter hon.
Sällström har själv nu 111 landskamper på sin meritlista. Och 49 mål. Det betyder att hennes nästa mål är nummer 50 vilket är en enorm milstolpe inom finländsk fotboll. Kanske målet kan komma inför hemmapubliken på Olympiastadion då Finland möter Irland på tisdag.
Med tanke på formen hon visade upp i matchen mot Georgien är det ingen omöjlig tanke att få se Sällström fira sitt jubileumsmål på nationalarenan. En mer passande inramning för alla tiders finländska målskytts fest är knappast möjlig.

VM-kval

Mål: 17 min Linda Sällström 0–1, 68 min Sanni Franssi 0–2, 71 min Emmi Alanen 0–3 straff.
Finland: Tinja-Riikka Korpela; Emma Koivisto (v), Elli Pikkujämsä, Anna Westerlund, Nora Heroum; Essi Sainio (64 min Olga Ahtinen), Emmi Alanen (76 min Tuija Hyyrynen), Eveliina Summanen (36 min Ria Öling), Adelina Engman (46 min Sanni Franssi, v); Linda Sällström, Amanda Rantanen (64 min Jenni Danielsson).

ANDRA LÄSER