Åtminstone trettio länder öppnar gränserna för finländska turister – resebranschen kritiserar finska myndigheter

Bland annat Kroatien, Grekland och Österrike välkomnar finländska turister igen. Finland har däremot öppnat för bara en handfull länder, och Utrikesministeriet avråder fortfarande från icke-nödvändiga resor.

Utrikesministeriets allmänna rekommendation är fortfarande att undvika resor som inte är nödvändiga, med undantag för Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.
17.06.2020 06:30 UPPDATERAD 17.06.2020 07:27
Åtminstone trettio länder har öppnat eller kommer att öppna sina gränser för finländska turister. Till Finland får ändå bara turister från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen komma, och finländare som besökt de länderna behöver inte vara i karantän efter hemkomst.
Inom resebranschen är man besviken över att Finland inte har öppnat gränsen för resenärer från fler länder.
– Vi hade förhoppningar om att Finland skulle följa övriga Europas linje med öppna gränser. Vi behöver utländska turister som kommer hit, och vi finländare är också en viktig kundgrupp i andra länder, säger vd Heli Mäki-Fränti på Resebranschens förbund i Finland.
Gränsdragningar i Norden gör att Mäki-Fränti beskriver Norden som ett problemområde.
– Övriga Europa har en annan linje. De finländska myndigheternas linje var en besvikelse bland annat för de tyskar som bokat resa till Finland under midsommaren och för de resebyråer som ordnat resorna. Reseföretagen undrar hur de ska klara sig. Hälften av den viktiga sommarsäsongen har redan gått, vilket påverkar hela året.

Försiktig strategi

Heli Mäki-Fränti säger att den strategi som Finland använder sig av är väldigt försiktig.
– Jag tror att hela branschen väntar på riktlinjer, och att beredskapslagen slutade tillämpas sänder en bra signal, säger hon.
– Men först sades det att gränserna skulle öppnas för de länder som har en liknande smittspridning som Finland. Sedan valde man att öppna gränserna för bara en handfull länder. Om vi inte var redo att öppna gränserna för alla Schengenländer så borde vi åtminstone ha öppnat gränserna för de länder där smittläget är liknande som hos oss.
Myndigheternas beslut kan enligt Mäki-Fränti göra finländarna osäkra när det gäller resande.
– Många funderar på om man vågar resa eller om det är värt det om man måste sitta i karantän när man kommer hem. Men i till exempel Kroatien är smittläget bättre än i Finland, så det borde inte längre finnas några skäl att undvika landet.
De som vill turista i Kroatien behöver uppvisa bokningsbekräftelse för boende.

Gemensam linje lättare

På Finnair följer man noga med efterfrågan och uppdaterar trafikprogrammet regelbundet.
– För rese- och turismbranschen skulle det vara välkommet om reserestriktionerna upphävs på ett ansvarsfullt sätt, säger Laura Varja, kommunikationskonsult på Finnair.
– Öppningen av Nordens och Baltikums turism är ett gott tecken. Sedan förra torsdagen har vi märkt en ökning i bokningsläget till de här länderna.
Också enligt Varja skulle det vara viktigt för den finska turistnäringen att turister kan komma till Finland under sommarsäsongen.
– Det vore bra om turism inom EU skulle tillåtas – det är alltid lättare för turister att ha en enda linje inom ett större område.

De här länderna har öppnat gränserna för finländare:

Belgien
Bulgarien
Cypern. Fram till 20 juni behöver man uppvisa ett negativt coronavirustest som ska vara max 72 timmar gammalt.
Estland
Frankrike
Grekland
Irland. Turister måste fylla i ett hälsoformulär och sitta i karantän i 14 dagar.
Island. Turister får välja mellan att sitta i karantän i 14 dagar eller att ta ett coronavirustest.
Italien. Turister från Finland behöver inte sitta i karantän så länge de inte varit i ett annat land 14 dagar innan de kommit till Italien.
Kroatien. Turister behöver uppvisa bokningsbekräftelse för boende.
Lettland
Litauen
Luxemburg
Malta. Från och med 1 juli.
Montenegro. Karantän inte nödvändig så länge Finland inte överstiger 25 coronafall per 100 000 invånare.
Nederländerna. Turister behöver uppvisa bokningsbekräftelse för boende.
Norge
Polen
Portugal. Turister som ska till Azorerna eller Madeira kommer att testas.
Rumänien. Turister uppmanas till karantän, antingen hemma eller i för ändamålet avsedda byggnader tillhandahållna av myndigheterna.
Schweiz
Serbien
Slovakien
Slovenien
Spanien. Från och med 21 juni. Än så länge gäller vissa begränsningar.
Storbritannien. Turister ska sitta i karantän i 14 dagar.
Sverige
Turkiet. Turister kan behöva genomgå hälsokontroll.
Tyskland
Österrike
Informationen kan ändra från dag till dag beroende på smittlägen i de olika länderna.

Frivillig karantän rekommenderas

Utrikesministeriets allmänna rekommendation är fortfarande att finländare ska undvika resor som inte är nödvändiga, med undantag för Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen, uppger man från ministeriet.
Ministeriet påminner också om att restriktionerna i länderna kan ändra plötsligt och rekommenderar att man kontrollerar de aktuella inresebestämmelserna hos landets egna myndigheter.
Den som reser måste också följa de lokala myndigheternas och transportbolagens anvisningar, till exempel krav på munskydd.
Frivillig karantän rekommenderas för dem som kommer till Finland från andra länder än de sex tidigare nämnda, men regeringen kommer att se över situationen nästa vecka.

ANDRA LÄSER