Purras ilska mot Adlercreutz bloggtext – svåraste veckan i regeringsförhandlingarna

– En objektiv beskrivning av läget. Det svarar Anders Adlercreutz (SFP) på Riikka Purras (Sannf) kritik av ett blogginlägg om invandringen. Nu inleds svåraste veckan. 

Anders Adlercreutz skrev ett blogginlägg under helgen, och argumenterade för ökad invandring och ansvar för klimatåtgärder. Riikka Purra säger att inlägget var riktat mot Sannfinländarna.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
22.05.2023 10:54 UPPDATERAD 23.05.2023 11:45
Flera av de svåraste frågorna kommer att behandlas i regeringsförhandlingarna under den här veckan. Dit hör framför allt invandringen. Det bekräftar regeringssonderaren Petteri Orpo inför medierna på måndag morgon. 
Ordföranden för Sannfinländarna Riikka Purra säger att inga framsteg har nåtts över huvud taget i invandringsfrågorna. 
– Vi vill att de bord som ligger efter ser till att det sker framsteg. Det måste åtminstone finnas vissa skrivningar att visa upp, säger Purra, och tillägger att det måste ske i början av veckan. 
Samtidigt är stämningen mellan förhandlarna lite irriterad. Purra säger att hon överraskades av att ordföranden för SFP:s riksdagsgrupp Anders Adlercreutz skrev ett blogginlägg under helgen, som talade för ökad arbetskraftsinvandring och klimatåtgärder. 
– Jag är lite oroad över att ett partis representant uttryckte sig i sociala medier under helgen, att man inte får göra begränsningar i invandringen, säger Purra. 
– Jag kritiserade inte utan konstaterade att inlägget åtminstone delvis var riktat mot Sannfinländarnas linjedragningar, tillägger hon. 
I blogginlägget, som är skrivet på finska, nämner Adlercreutz inte Sannfinländarna i sig. Men han varnar för att identitetspolitik och populism riskerar att köra över beslut som måste tas, enligt Adlercreutz. 
Han nämner konkret arbetskraftsinvandringen och klimatmålen. Han hänvisar till bland annat näringslivets forskningsinstitut Etlas undersökning om hur mycket arbetskraftsinvandringen borde öka för att säkra hållbarheten i ekonomin. 
Adlercreutz (SFP) svarar på Riikka Purras kritik med en viss förvåning. 
– Jag citerade Etla och statistiken. Det var en ganska objektiv beskrivning av vad läget är, svarar Adlercreutz inför medier på Ständerhuset. 
– Jag hör om det här (Purras kritik) först nu, och jag är lite överraskad. Det var ett konstaterande av vad läget är, tillägger han.
– Nu måste de börja komma resultat, sade Riikka Purra apropå invandringsfrågan, som är en av de svåraste frågorna där partierna inte har närmat sig varandra. 

Henriksson: Vi har inte manglat det

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson fick frågan om Adlercreutz bloggskriverier när hon anlände till Ständerhuset vid middagstid. Frågan gällde om det är klokt att skriva blogginlägg under förhandlingarna. 
– Varje riksdagsledamot ansvarar naturligtvis för sitt eget agerande. Personligen tycker jag att det är bättre att man för diskussionerna här i huset och inte på sociala medier, sade Henriksson. 
Henriksson fick också frågan om hon förstår Purras reaktion. 
– Jag kan förstå att deras hela positionering är den, att frågeställningen om invandringen är oerhört viktig, och det är det klart att det är lätt att tolka på ett visst sätt. Men jag vill understryka att det här är Anders Adlercreutz egen bloggtext och den har inte genomgått någon större mangling vare sig i Svenska folkpartiet eller i riksdagsgruppen, tillade Henriksson.

ANDRA LÄSER