Äntligen åskådare efter ett och ett halvt år – "Tack vare publiken får vi den rätta stämningen"

Ett år ett halvt års pina var över för handbollsvännerna i går då publiken äntligen var välkommen tillbaka till läktarna. Dicken tackade sin hemmapublik på bästa möjliga sätt då laget tog en klar seger över lokalkonkurrenten HIFK i säsongens öppningsmatch.

Efter en paus på ett och ett halvt år spelades det handboll inför publik i Britashallen då Dicken mötte HIFK i herrarnas FM-ligas öppningsomgång.
Lördagen var en stor festdag i bollhallen Britas. Precis som varje år då säsongen kör i gång är det en extra laddning i luften, en extra känsla i hallen och en speciell dag för spelarna.
Premiärmatchen för säsongen skapar extra nervositet, förväntan och iver.
Men sällan har spelarna väntat så mycket på en säsongstart som i höst.
Efter en paus på ett och ett halvt år fick spelarna i handbollens FM-liga kliva in på planen inför en livs levande publik.
Efter en säsong med bandat publikljud ur högtalarna, matcher inför tomma läktare och en stämning som främst påminner om hur det är på träningar eller i bästa fall en träningsmatch var det riktiga applåder, hurrarop och gliringar mot både motståndare och domare som hördes från läktarna Då Dicken och HIFK drabbade samman.
– Det här var otroligt kul. Det har varit konstigt att spela matcher så länge utan publik. Det var en märklig säsong. Det här att spela inför publik ger en helt ny dimension till det hela, säger Dickenspelaren Filip Söderlund efter att hans lag tagit en komfortabel seger över gästande HIFK.
Snacket bland åskådarna efter premiärmatchen handlade förstås främst om hur fint det varit att få uppleva handboll på plats och ställe i stället för att se matcher från hemmasoffan.
– Det är en stor skillnad att spela med och utan publik. Tack vare publiken får vi den rätta stämningen. I synnerhet i början av förra säsongen var det väldigt märkligt att spela inför tomma läktare. Efter en stund blev vi vana vid det men det blev nog aldrig samma sak som då publiken är på plats, säger Söderlund.
Han får medhåll av Oscar Udd. HIFK-kaptenen var säkert inte helt nöjd med hur hans lag presterat på planen i den klara förlusten. Men då han får tala om hur det var att få spela inför publik i stället för att försöka berätta vad som gick snett i själva matchen skiner han upp.
– Det här är en väldigt stor sak. Det är så svårt att tagga utan publiken. I fjol försökte ju klubbarna med alla möjliga tänkbara lösningar. Men det måste vara publik på matcherna. Så är det bara, säger Udd.
– Jag är säker på att det här kommer att ge alla lag en enorm kick då äntligen får spela inför publik. Tänk att de faktiskt är här.
Trots att det var säsongstart med Helsingforsderby och första chansen att se livehandboll sedan våren 2020 blev det en något seg start på säsongen 2021–22.
Bara 70 åskådare såg matchen i Britas medan publiksiffran i säsongstarten i Åbo lockade 66 åskådare då ÅIFK mötte Cocks.
– Jag är kanske lite besviken på publikmängden här i dag. Jag hoppas verkligen att alla hittar tillbaka till läktarna bara säsongen kommit i gång. Nästa lördag spelar vi hemma och då hoppas jag på större publikmängd, säger Udd.
De 70 åskådarna på läktaren i Britas var också lite seg i starten. Det var som om den ett och ett halvt år långa pausen också satt sina spår i supportrarna. Det var tystare än vanligt, det klappades mindre och de riktigt ljudliga ropen saknades.
– Lite får åskådarna nog öva för att få upp ljudet. Men det är klart att det inte är lätt efter en så lång paus. Det är ju lite som med oss spelare efter en lång paus, säger Söderlund.
– Men bara de får träna mera och kommer i gång så blir det nog bra. Övning ger färdighet också på läktarna.
I själva matchen var Dicken klart bättre på alla delområden och kunde enkelt ta en 35–24-seger.

FM-ligan

Dicken: Max Granlund 7, Filip Söderlund 6, Armi Pärt 4, Santeri Hakkarainen 4, Joacim Broman 4, Benny Broman 4, Carlo Granfors 3, Anton Rémy 2, Timmy Thor 1.
HIFK: Martin Adamson 5, Vladimir Knopinskij 4, Viktor Gruzinskij 4, Dejan Karan 3, Viktor Grönmark 3, Aliaksandr Tsitou 2, Oscar Udd 1, Jevgenij Semjonov 1, Joel Hagström 1.
ÅIFK: Andreas Nyström 6, Oscar Berglund 6, Peik Sjöblom 3, Niklas Manderoos 3, Santeri Maijala 2, Eero Laine 2, Valter Georgs 2, Rasmus Norström 1, Isak Lehvonen 1.
Cocks: Teemu Tamminen 8, Davor Basaric 7, Ivan Mosic 5, Bojan Zupanjac 4, Özgür Sarak 3, Onur Ersin 3, Djordje Djekic 3, Sandro Samardzic 2, Srdjan Mijatovic 1, Jurij Lukjantjuk 1.
HC Tallinn: Markus-Oliver Mädo 1, Jürgen Rooba 3, Marius Aleksejev 2, Kalev Kütt 2, Marek Karu 3, Karmo Harju 1, Dmytro Turchenko 7, Kaspar Lees 2, Oleksii Shcherbak 7.
Sjundeå IF: Joonas Ahola 1, Gustav Svanbäck 5, Filip Churlevski 1, Christoffer Modig 3, Anton Luuppala 3, Niki Tuominen 4, Igor Trajkovski 3.

ANDRA LÄSER