Hundra finlandssvenska verk blir ljudböcker tack vare omfattande fondstöd

Märta Tikkanens, Kjell Westös, Edith Södergrans och andra finlandssvenska författares böcker finns på förslag för de klassiker som Schildts & Söderströms ger ut som ljudböcker nästa år.

Märta Tikkanens bok Män kan inte våldtas, som utgavs första gången 1975, kan snart höras som en ljudbok.
18.11.2020 13:40 UPPDATERAD 18.11.2020 13:41
Projektet att ge ut hundra finlandssvenska verk som ljudböcker förverkligas i samband med Schildts & Söderströms 130-års jubileum nästa år.
Ett bidrag på sammanlagt 215 000 euro från ett flertal finlandssvenska fonder möjliggör satsningen.
–  Försäljningen av ljudböcker har ökat kraftigt de senaste åren och coronapandemin har ytterligare bidragit till intresset. Vi har hittills bara gett ut tjugo ljudböcker för att de är så dyra att producera. Nu kan vi lyfta fram klassiker och göra dem tillgängliga också som ljudböcker, säger Anna Friman, litterär chef för Schildts & Söderströms.
På förslag finns bland annat Edith Södergrans dikter, Henrik Tikkanens adressvit, Märta Tikkanens Två – Scener ur ett konstnärsäktenskap och Män kan inte våldtas, Kjell Westös debutroman Drakarna över Helsingfors och Kaj Korkea-ahos Gräset är mörkare på andra sidan.
–  Vi hoppas att allmänheten ska ge önskemål om vilka pärlor de vill att vi tar fram som ljudböcker. I en del fall läser författaren in sin text, i andra fall en skådespelare eller uppläsare, säger Friman.
– Att göra vår finlandssvenska litteratur tillgänglig bland andra ljudböcker på svenska är ett fint sätt att fira. Vi tänker också att det är viktigt att den finlandssvenska språkvarianten hörs i ljudbokssammanhang. En del av stödet är öronmärkt för barn- och ungdomslitteratur.
Arbetet kommer att pågå åtminstone under 2021.
Bakom det ekonomiska stödet står Svenska kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Svenska litteratursällskapet, Stiftelsen Tre Smeder, Föreningen Konstsamfundet, Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd sr och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

ANDRA LÄSER