Det är aldrig för sent för keramik

Mångsysslaren Viviann Seege vet vad hon vill jobba med när hon blir stor: hon vill skapa keramik.

Viviann Seege poserar med tuppen Alfredo.
– Jag hade velat syssla med keramik sen jag var liten, men det blev inte så, säger Viviann Seege.
I stället jobbade hon som fysioterapeut och yogalärare. Hon hade länge sysslat med dekormålning och väggmålningar, men aldrig med keramik.
– När man inte direkt gör det som man egentligen vill blir det lätt till en antigrej, att man gör allt annat förutom det.
Men så plötsligt, på ett yogaläger, råkade hon se en annons för en tvåårig utbildning för att bli keramikartesan vid Axxells folkhögskola. Hon bestämde sig för att ta chansen och sökte till utbildningen. Våren 2016 kunde hon titulera sig keramikartesan.
– Nu vet jag vad jag ska göra när jag blir stor: syssla med keramik.
Drömmen gick i uppfyllelse: hon har sin första keramikutställning i Helsingfors. Utställningen har hon finansierat själv, och det är inte vilken utställning som helst. Utställningsobjekten är nämligen personligt handgjorda, färgglada tuppar och höns av lera.
– Alla har egna namn.

Varför just tuppar och höns?

– Inspirationen fick jag redan i fjol när det var tuppens år enligt kinesisk tideräkning. Sen har jag alltid själv velat ha tuppar och höns på landet. Jag känner att höns borde få vara lyckliga, frigående, inga stackare som hålls i bur.
Första steget blev att boka galleriet för utställningen. Sedan började hon kolla upp inspirationsbilder på internet och tillverka figurerna. Varje figur tar sin tid att göra och det är en hel vetenskap bakom handgjorda lerfigurer, säger Viviann. Figurerna gör hon av korklera och färgglaserar dem sedan. Tupparna och hönsen är detaljerade och färgglada och känns nästan levande.
– Först måste basen göras och få torka lite, och sedan bygger jag upp figuren vartefter. Jag försöker tänka ekologiskt på det sättet att jag bara bränner figurerna en gång, och försöker återanvända material.
Fågelfötterna tillverkas av en smed i Skogby.
Keramik är känsligt – man får inte slarva. Ugnen utgör en x-faktor, det är aldrig säkert att figurerna klarar sig levande ur ugnen. Viviann ser en hel del gemensamma faktorer i yogan och keramiken – ju lugnare och mer närvarande man är desto bättre arbetar man. Hon säger att många av utställningens besökare har gått ut med ett leende på läpparna.
– Jag tycker om att göra människor glada.
För den som vill få lite påskkänsla kan Viviann Seeges utställning ses ännu på torsdag 29.3 fram tills klockan 17 vid Factory st Gallery på Fabriksgatan 19. Efter det förflyttas den till Arbis.

Viviann Seege

64 år
Är företagare och pensionär
Tycker om att skapa keramik och att yoga
Beskriver sig själv som idérik, glad och energisk
ANDRA LÄSER