Oppositionspolitiker kritiska: "Regeringen sätter säkerheten i Finland på andra plats"

Diskussionen går het om kvinnorna som hämtats till Finland från Syrien. – Det hade inte varit möjligt att ta hem enbart barnen, skriver Emma Kari (Gröna), medan flera samlingspartister är kritiska.

Petteri Orpo (Saml) skriver på Twitter att de vuxna som tas till Finland från lägret är en risk för säkerheten i Finland enligt Skyddspolisen.
SPT
20.12.2020 13:09 UPPDATERAD 20.12.2020 21:31
Finland har i dag, söndag, tagit hem sex finländska barn och två finländska mammor från norra Syrien.
Det här väcker reaktioner bland många finländska politiker på Twitter.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skriver på Twitter att de vuxna som tas till Finland från lägret är en risk för säkerheten i Finland enligt Skyddspolisen.
"Regeringen har ansvar för att personer som gjort sig skyldiga till brott och tagit del av terrorism står till svars för sina brott så att den finländska säkerheten inte är i fara", skriver han.
Emma Kari (Gröna) skriver på Twitter att barnen nu får komma hem från fånglägret al-Hol till en trygg jul i Finland.
Riksdagsledamot Emma Kari (Gröna) skriver att barnen nu får komma hem till en trygg jul i Finland.
– Det hade inte varit möjligt att hämta hem enbart barnen, skriver hon.
Anders Adlercreuz (SFP), också han riksdagsledamot, skriver att det enligt Skyddspolisen visserligen innebär en säkerhetsrisk att ta hem kvinnorna, men att man för den sakens skull inte ska glömma sina plikter.
– Vi kan inte agera mot det som lagen förutsätter enbart för att lösningen inte är enkel, skriver han. Säkerhet är också det, att vi litar på vår förmåga att handskas med den här situationen.

"Hur trygga säkerheten?"

Bland kritikerna, många av dem samlingspartister, tar upp den nationella säkerheten. Riksdagsledamot Mia Laiho (Saml) skriver att kvinnorna som kommer till Finland från al-Hol utgör en säkerhetsrisk.
– Det är upprörande hur Finlands regering sätter säkerheten i Finland på andra plats.
Sofia Vikman (Saml) skriver på Twitter att regeringen måste stiga fram och motivera sitt beslut som enligt henne orsakar oro hos många finländare.
– Hur ska man trygga den nationella säkerheten? frågar hon statsminister Sanna Marin (SDP) på Twitter.

ANDRA LÄSER