12 000 år gamla tobaksfrön fynd i Utah

Forskare har hittat bevis på en milstolpe i människans historia i resterna av en över 12 000 år gammal eldstad i Utah, USA. Fyra förkolnade tobaksfrön är det äldsta fyndet av mänskligt nikotinbruk hittills.

Nutida tobaksodling i Pennsylvania, USA. Arkivbild.
12.10.2021 15:26 UPPDATERAD 12.10.2021 15:27
Eldstaden byggdes av tidiga invånare i Nordamerika, i öknen i norra Utah för omkring 12 300 år sedan. Förutom fyra frön av vildtobak hittades redskap av sten och ankben från en måltid.
Tobaksfröna är av den sort som fortfarande växer vilda i området, och används av ursprungsbefolkningen än i dag.
Forskarna tror att jägar-samlarfolket i Utah, som var nomader, kan ha rökt tobaken eller sugit på tussar av växten för dess stimulerande egenskaper. Fram tills nu har det äldsta beviset på tobaksbruk varit nikotinrester som hittades i en 3 300 år gammal pipa från Alabama.
Odling av tobak uppstod på kontinenten tusentals år senare, i sydvästra och sydöstra USA samt i Mexiko. Bruket av tobak spreds sedan från Amerika till européerna för över 500 år sedan.
– Globalt är tobak kungen av plantor som används som berusningsmedel, och nu kan vi direkt spåra dess kulturella rötter till istiden, säger arkeolog Daron Duke i Nevada, huvudförfattare till studien som publicerats i tidskriften Nature Human Behaviour.

ANDRA LÄSER